Petiție împotriva canonizării călugărului Arsenie Boca, acuzat pentru practicarea hipnozei, vrăjitoriei și exercițiilor de YOGA

Publicat: 03 09. 2024, 21:57
Actualizat: 03 09. 2024, 22:06

This browser does not support the video element.

Arsenie Boca va fi canonizat de către BOR anul viitor. Anunțul a fost făcut de către Patriarhul Daniel, în cadrul ședinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din iulie. 

Dar o petiție on-line împotriva canonizării călugărului Arsenie Boca a strâns  peste 400 de semnături.

Autorul unei petiții îl acuză pe Arsenie Boca că a efectuat practici păgâne și magie

Autorul petiției a enumerat un șir de motive stranii pentru care duhovnicul supranumit „sfântul Ardealului” nu trebuia trecut în rândul sfinților Bisericii Ortodoxe, de la practicarea hinduismului și practicilor de tip Yoga la hipnoză.

„Încearcă să demonstreze cu argumente numai de el știute. Faptul că părintele Arsenie nu merită canonizare. Părintele Arsenie a trecut, atât ca operă scrisă, cât și ca operă pictată, de toate comisiile de analiză. Ceea ce s-a întâmplat la Sfântul Sinod a fost doar o confirmare a evlaviei populare”, a declarat Radu Trifon de la Episcopia Devei și Hunedoarei pentru Antena 3 CNN.

Cei mai mulți adepți susțin dovezile care îl fac pe Arsenie Boca vrednic să fie canonizat, precum ajutorarea oamenilor în vremurile sumbre ale comunismului, pentru lucrările sale literare și artistice, dar și pentru înfăptuirea unor minuni.

Este cel mai îndrăgit duhovnic român al secolului 20

Este cel mai îndrăgit duhovnic român de când popularitatea sa a explodat la începutul anilor 2010. Arsenie Boca, născut în anul 1910, Vața de Sus, Vața de Jos, Hunedoara, a fost un ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român.

A exercitat funcția de stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi al Mănăstirii Prislop. A fost hărțuit de Securitate și chiar închis în gulagul din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea.

A pictat biserica din Drăgănescu și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București. A murit în 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, vizitat zilnic de  sute de pelerini.

Citește și: Arsenie Boca va fi canonizat de BOR. Anunțul făcut de Patriarhul Daniel