Prima pagină » Actualitate » VIDEO. Petre Daea cere autorităților UE monitorizarea transportului de cereale din Ucraina după protestele fermierilor români

VIDEO. Petre Daea cere autorităților UE monitorizarea transportului de cereale din Ucraina după protestele fermierilor români

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat vineri, după discuțiile cu fermierii care protestează în Capitală, că autoritățile din România „învârt o situație grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia Europeană”. El a cerut executivului european să găsească sume suplimentare care să sprijine agricultorii, dar și moduri de monitorizare a transportului de cereale din Ucraina pentru a ști „ce cantitate există în drum spre țările din vecinătatea conflictului armat”.

Daea a precizat că banii primiți de la Comisia Europeană se vor da numai fermierilor care au cereale pe stoc la 1 februarie şi nu se dă niciun cent pentru comercianţii de cereale.

„E un moment greu, în care conflictul armat din țara vecină și zăngănitul armelor a creat probleme deosebite prin acest aflux de cereale ajuns în țara noastră (…) Ucrainenii fiind în aceste constrângeri, au ieșit cu cerealele respective, deși acestea trebuiau să ajungă doar în acele zone. În momentul acesta am avut o discuție cu fermierii și le-am spus că îi chem pe toți la discuții și le-am spus să vină toți. Așa e normal.

Ei mi-au spus problemele pe care le știam, eu le-am spus ce facem, azi le-am explicat pe larg că acele sume venite în prima tranșă vin imediat pentru că ieri a apărut în jurnalul oficial regulamentul care da posibitatea acordării sumelor, dar o suma mică, după cum știți. MADR a mai pus bani peste această sumă, suma s-a dublat, apoi am și publicat sumele”, a precizat Petre Daea.

Ce a cerut Daea autorităților europene: Să se creeze un mecanism de monitorizare foarte clar

Protestele fermierilor români au fost anunțate de ceva vreme la nivel național, iar reprezentanții asociațiior de profil, precum și fermierii care s-au alăturat mișcării pe cont propriu, în manifestațiile care s-au organizat în mai multe orașe din țară.

„Comisia Europeană este rugată să găsească sume suplimentare destinate sprijinului respectiv(…) În al doilea rând, să se introducă măsuri care înseamnă restricții la vamă, prin taxe vamale, și Comisia trebuie să analizeze această situație și este de luat în seamă. În al treilea rând, să se creeze un mecanism de monitorizare foarte clar prin care să știe în fiecare moment ce cantitate de cereale există în drum spre țările care sunt în vecinătatea conflictului armat și să se intervină cu mecanisme automate de sprijin. (…)

Dacă știm că avem un efect negativ, atunci să vină automat sprijin pentru țările afectate. Eu, ministrul Agriculturii, susțin că aceste cereale trebuie să se ducă pe culoarul acesta de transport și să nu rămână în țările limitrofe confictului, întrucât, iată, unde ne-a adus și acum noi plătim nota de plată. Noi învârtim situația asta extrem de grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia și, ridicând taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piața unică a UE”, a spus acesta.

 

Care sunt principalele nemulțumiri ale fermierilor

Fermierii au organizat, vineri, proteste în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar românesc, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Sute de vehicule şi utilaje agricole s-au deplasa cu viteză redusă, în coloană, în mai multe zone ale ţării.

„Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, formate din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România – Forumul APPR transmit un nou apel la solidaritatea şi spiritul european al tuturor fermierilor români, pe care îi încurajează să se alăture protestului nostru, pentru demnitate şi respect, organizat în 7 aprilie, în diferite puncte ale ţării”, se arată într-un comunicat comun al celor patru federaţii.

Această „formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina”, se precizează în comunicat.

„Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă”, mai spun fermierii.

Reprezentanţii fermierilor atrag atenţia că această măsură nu a ajutat şi nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piaţa din România.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și