Petre DAEA, despre situația privind importurile de cereale ucrainene: Lucrurile să fie juridice, nu pentru a avea capital electoral conjunctural
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit luni despre problemele provocate de importurile de cereale ieftine din Ucraina și a spus că este nevoie ca autoritățile să găsească soluții legale pentru acestea.
Oficialul spune că măsurile pe care România le va adopta trebuie să fie în concordanță cu deciziile luate la nivel european, astfel ca Bucureștiul să nu riște o procedură de infringement, care ar putea fi foarte costisitoare.
Ministrul a adăgat că o deciziile unilaterale nu sunt privite deloc cu ochi buni de către Comisia Europeană și atrage atenția că deciziile nu trebuie să fie luate în scopuri electorale.
„Facem ce trebuie, în respect față de nevoile pe care le are țara. România a luat deciziile de care am spus. Nu e vorba de a pune cronometrul care pleacă mai repede. Important e să plecăm de la o linie legală și să urmărim obiectivul care se poate îndeplini. Comisia Europeană deja critică și spune că e inadmisibilă poziția unilaterală. Pe logică interesului, trebuie să căutăm soluții juridice posibile care să ne dea succes diplomatic și legislativ.
Din respect pentru fermieri, să ne gândim că putem avea finalitate când regulile se instituie și trebuie să le respectăm, altfel intrăm în altă logică și ne poate afecta mai mult decât ne afectează acum. Fermierii români nu sunt mai prejos ca alții, sunt apărați cu măsuri clare și norme juridice. Polonia a decis să ia decizia din respect pentru fermieri, dar și noi avem respect. Trebuie să vedem lucrurile în contextul general și să luăm decizii care să nu prejudicieze juridic țară prin măsuri de infringement care pot costa țara. Lucrurile trebuie să fie în logica juridică, nu din dorința de a avea capital electoral conjunctural”, a declarat Petre Daea la Digi24.
Petre Daea cere autorităților UE monitorizarea transportului de cereale din Ucraina
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat recent, după discuțiile cu fermierii, că autoritățile din România „învârt o situație grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia Europeană”.
El a cerut Executivului european să găsească sume suplimentare care să sprijine agricultorii, dar și moduri de monitorizare a transportului de cereale din Ucraina pentru a ști „ce cantitate există în drum spre țările din vecinătatea conflictului armat”.
Daea a precizat că banii primiți de la Comisia Europeană se vor da numai fermierilor care au cereale pe stoc la 1 februarie şi nu se dă niciun cent pentru comercianţii de cereale.
Decizia luată de Polonia și Ungaria de a interzice importurile de produse agricole din Ucraina este inacceptabilă, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns în statele central-europene, ceea ce a influențat puternic prețurile și vânzările fermierilor locali.
Situația a devenit rapid o problemă politică pentru partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia, în plin an electoral, deoarece a înfuriat oamenii din zonele rurale, unde sprijinul pentru PiS este de obicei mare.