Prima pagină » Actualitate » Petre Daea garantează că nu vor fi scumpiri la alimente. „Prețurile s-au stabilizat”

Petre Daea garantează că nu vor fi scumpiri la alimente. „Prețurile s-au stabilizat”

Petre Daea garantează că nu vor fi scumpiri la alimente. „Prețurile s-au stabilizat”

Nu există motive obiective pentru o scumpire a alimentelor, dă asigurări Petre Daea. Ministrul Agriculturii aduce drept argument stabilizarea prețurilor în producţia primară şi în procesare.

Prezent miercuri la un eveniment public, Daea a vorbit despre situația actuală din piața agroalimentară, unde există temeri că va urma un nou val de scumpiri.

Petre Daea: „Nu sunt motive să se scumpească produsele”

„Nu sunt motive să se scumpească produsele agroalimentare”, afirmă Petre Daea. Ministrul spune că „în producţia primară s-a stabilizat preţul, în procesare s-a stabilizat preţul, la energie şi la gaz… Aşa că nu vor creşte preţurile”.

Inflaţia a adus un nou val de scumpiri în România, iar prețul alimentelor de bază este primul afectat. Însă Petre Daea continuă să insiste că produsele agroalimentare nu ar trebui să fie mai scumpe.

La jumătatea lunii octombrie, ministrul Agriculturii spunea că „scumpiri au fost în toată Europa, e adevărat, în procente diferite. Dar putem să tragem o concluzie, pe care eu o am și o pot confirma cu date exacte, cum că în România este prețul cel mai mic la pâine. Nu ne așteptăm la o ridicare a prețului. Spun că va fi o liniștire a prețurilor acum, pentru că nu mai sunt cauze obiective care să determine o scumpire a pâinii, dat fiind faptul că materia primă s-a stabilizat ca preț și știm acest lucru”.

Seceta lovește România

Totuși, cu o secetă care a afectat mai bine de un milion de hectare de teren agricol, specialiștii spun că România va fi lovită și ea de noi scumpiri de alimente.

Foarte multe județe au raportat culturi afectate de secetă: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea.

Principalele culturi de toamnă afectate sunt la grâu, orz, orzoaică, ovăz, secară și rapiță. Nici culturile de primăvară nu au scăpat: peste 435.000 de hectare de porumb și aproape 225.000 de hectare de floarea soarelui sunt afectate.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și