Pfizer a dat în judecată Ungaria, pentru plata a 3 milioane de doze de vaccin. Recent, un alt proces a fost deschis de Pfizer și împotriva Poloniei.
Un document judecătoresc obținut de POLITICO arată că Pfizer, împreună cu partenerul său BioNTech, au deschis proceduri judiciare împotriva guvernului ungar în luna ianuarie a acestui an pentru livrările de vaccin anti-COVID-19.
Un purtător de cuvânt al Pfizer a confirmat informația, procesul având loc într-un tribunal belgian. „Discuțiile cu guvernul de la Budapesta continuă”, a precizat sursa citată.
Documentul arată că dosarul se referă la plata a 3 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro. Disputa a început când Ungaria a notificat Pfizer în noiembrie 2022 că nu intenționează să plătească compania farmaceutică, invocând conflictul din Ucraina.
Un judecător a organizat o primă audiere în acest caz în martie și a respins cererea Pfizer de a se pronunța în timp scurt. De atunci, cazul nu a mai evoluat.
Procesul Pfizer împotriva Ungariei este similar cu cel deschis de compania farmaceutică împotriva Poloniei. În ambele cazuri, țările sunt trimise în judecată în instanță civilă pentru refuzul lor de a lua și de a plăti livrările de doze anti-COVID-19 pentru care s-au înscris.
Marți, Tribunalul Francofon de Primă Instanță din Bruxelles a organizat o scurtă primă audiere referitoare la cazul Pfizer împotriva Poloniei. Ambele părți au convenit să amâne audierea până pe 30 ianuarie.
Disputa Poloniei se referă la livrarea a 60 de milioane de doze pe care țara a refuzat să le accepte în aprilie 2022. La acea vreme, Varșovia a invocat forța majoră – invocând presiunea asupra finanțelor sale în urma afluxului de refugiați ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.
Luna trecută, la scurt timp după alegerile din Polonia, Pfizer a declarat că va trimite Varșovia în instanță pentru lipsa plății, pe care POLITICO a estimat-o la aproximativ 1,2 miliarde de euro pe baza prețurilor raportate la vaccinuri. Co-dezvoltatorul vaccinului, BioNTech din Germania, s-a alăturat și el acestor proceduri.