Piața imobiliară din România este subevaluată cu 30% (STUDIU)

Piața imobiliară din România este subevaluată cu 30% (STUDIU)

Prețul pe metru pătrat în România este subevaluat cu aproximativ 30%, raportat la resursele financiare, dinamica economică și oportunitățile de investiții din țară, comparativ cu piețele imobiliare din alte țări europene, se precizează într-un raport realizat de Social Monitor la solicitarea Nordis Group.

Piața imobiliară locală este în continuă transformare, iar volumul tranzacțiilor a crescut constant în intervalul 2020-2021. De-a lungul anului trecut s-au vândut cu 16% mai multe apartamente decât în anul precedent. Conform ANCPI, au fost vândute 183.000 de apartamente, cu o valoare totală de 12 miliarde de euro, iar 30% din tranzacții au vizat doar Bucureștiul.

În prezent, achiziția unei proprietăți în România este o alegere oportună și profitabilă. Conform celui mai recent raport al European Systemic Risk Board (ESRB), media prețului pe metru pătrat de construcție este în Europa mult superioară față de media prețului din România pentru aceeași suprafață. Totodată, la momentul actual, este mult mai accesibil pentru români să cumpere un apartament.

Cu valoarea a 104 salarii medii pe economie, în prezent se poate achiziționa o locuință în România, în timp ce în 2008 erau necesare 393 de salarii.

2022 și trendul dinamic al pieței imobiliare

În 2022 se va menține trendul dinamic al pieței imobiliare, care a caracterizat și anul precedent având în vedere rata inflației prognozată pentru anul acesta, dar și creșterea nivelului depozitelor bancare. Toate aceste elemente vor menține cererea ridicată, atât pentru locuințe de uz personal, cât și pentru achiziții în scop investițional.

Imobilele care se află în topul numărului de tranzacții în 2021 sunt cele din segmentul rezidențial. Piața rezidențială nouă iese în evidență cu un avans de 12% față de anul precedent. De asemenea, activitatea intensă a dezvoltatorilor pe teritoriul României s-a remarcat din plin anul trecut. România ocupă locul 2 în topul european, după Austria, în privința numărului de locuințe care au început să fie construite.

În ceea ce privește clasamentul național al marilor orașe ca prețuri ale apartamentelor, Cluj-Napoca rămâne pe prima poziție, cu o medie de 1.960 euro pe metru pătrat, la o distanță semnificativă de București, care înregistrează 1.630 euro pe metru pătrat.

Creșterea interesului potențialilor clienți pentru achiziționarea de locuințe de vacanță

Anul 2021 a adus rezultate foarte bune și pentru Nordis Group, care și-a continuat, în ritm accelerat, evoluția pozitivă din ultimii ani. Dacă, în 2019, volumul total al vânzărilor se situa în jurul cifrei de 24 milioane de euro, în 2021 acesta a ajuns la aproximativ 80 de milioane de euro.

Se remarcă, pe acest fond, creșterea interesului potențialilor clienți pentru achiziționarea de locuințe de vacanță, dar și creșterea optimismului de cumpărare la nivelul populației.

Nordis Group are în prezent 4 șantiere în lucru, acestea reprezentând ansambluri și imobile poziționate în zone cu potențial turistic foarte ridicat, precum Mamaia, Sinaia, Brașov, dar și în București.

Proprietățile premium rămân în preferințele românilor ca modalitate de investiție, iar cifrele o demonstrează: cea mai mare investiție a unui singur client în ansamblurile Nordis, realizată în anul 2021, depășește 6 milioane de lei.

Tendința tot mai întâlnită de a investi în imobiliare la nivel național, precum și proiectele pe care le dezvoltă Nordis Group – care includ servicii și facilități premium, precum zonă SPA generoasă, piscină infinity, localizare ideală în zone turistice foarte ofertante, confortul serviciilor de hotel de 5 stele disponibile pentru casele de vacanță – vor influența în mod substanțial stabilirea unei dinamici pozitive și corecte a pieței, inclusiv în privința evoluției prețurilor.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale