Piața „Ion Rațiu” și Bulevardul „Doina Cornea” ar putea fi aprobate în București
Consilierii PNL din Consiliul General al Municipiului București (CGMB) propun ca o parte din Bulevardul Vasile Milea să se redenumească în „Doina Cornea”, iar o intersecție din centrul Bucureștiului să fie denumită Piața „Ion Rațiu”.
Potrivit unor proiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței CGMB de miercuri, 2 iunie, se propune ca o parte din bulevardul Vasile Milea (sectorul 6), de la intersecţia cu Splaiul Independenţei până la intersecţia cu Bulevardul Iuliu Maniu să poarte numele de Bulevardul Doina Cornea.
Totodată, potrivit proiectului, de la intersecţia cu Bulevardul Iuliu Maniu până la intersecţia cu Bulevardul Drumul Taberei, „Vasile Milea” ar urma să poarte numele de Bulevardul general Paul Teodorescu.
„La 31 de ani de la eliberarea de comunism, societatea românească are nevoie mai mult decât oricând de o clarificare a locului şi rolului actorilor implicaţi în Revoluţia din 1989. Însă, contribuţia fiecăruia dintre aceştia la succesul Revoluţiei din decembrie 1989 şi, mai ales, la încercarea de înăbuşire a acesteia, trebuie clarificată de istorici şi, după caz, de justiţie”, se arată în proiectul de pe ordinea de zi.
Actul mai arată că generalul Vasile Milea a fostul unul controversat. Milea a decedat pe data de 22 decembrie 1989, iar moartea acestuia este și acum învăluită în mister.
Generalul Vasile Milea, „un personaj controversat”
„Până la elucidarea tuturor acestor aspecte, cetăţenii municipiului Bucureşti au dreptul ca un bulevard important din capitală să nu poarte numele unui personaj controversat, ultimul ministru comunist al apărării, cel care a ordonat reprimarea manifestanţilor din municipiul Timişoara în 17 decembrie 1989 şi a celor din municipiul Bucureşti în 21 decembrie 1989”, se arată în referatul de aprobare al proiectului propus de consilierul PNL Cătălin Deaconescu.
Doina Cornea (1929 -2018) a fost o scriitoare născută în Brașov, fiind una dintre cele mai cunoscute disidente anticomuniste din România și o activistă a drepturilor omului.
Unde ar putea fi amenajată Piața Ion Rațiu
Un al consilier PNL, Răzvan Socolovici, propune denumirea de „Piaţa Ion Raţiu” să fie atribuită intersecţiei (foto -n.r.) străzilor Ion Brezoianu cu strada George Vraca şi cu strada Matei Millo.
În proiect se arată că Ion Raţiu s-a născut pe 6 iunie 1917 la Turda, a urmat şcoala la Turda şi Cluj, în 1938 a obţinut o diplomă în drept la Universitatea Babeş-Bolyai, iar în 1943 a obţinut o diplomă de economie la Universitatea Cambridge. A plecat din ţară în anul 1940, pentru că fusese numit funcţionar în cadrul Legaţiei României la Londra, însă în acelaşi an, după instaurarea regimului condus de Ion Antonescu în alianţă cu legionarii, şi-a dat demisia şi a participat la constituirea unui Comitet Naţional Român, care milita pentru revenirea României în alianţă cu democraţiile occidentale.
„Ion Raţiu a contribuit la schimbarea atitudinii cancelariilor occidentale faţă de dictatorul Nicolae Ceauşescu.
În decembrie 1990, el a reuşit să se întoarcă în ţară, văzându-şi visul împlinit, o Românie liberă. A participat activ la reconstrucţia PNŢCD şi a devenit deputat. A candidat pentru funcţia de preşedinte al României în 1990”, se mai arată în proiectul de pe ordinea de zi a ședinței CGMB.