Prima pagină » Actualitate » Piața Obor, vedetă în Financial Times. Ce EXPERIENȚĂ a putut trăi o jurnalistă britanică în București

Piața Obor, vedetă în Financial Times. Ce EXPERIENȚĂ a putut trăi o jurnalistă britanică în București

Piața Obor, vedetă în Financial Times. Ce EXPERIENȚĂ a putut trăi o jurnalistă britanică în București

Marea Britanie se confruntă cu o acută criză de legume, drept pentru care jurnaliștii caută să prezinte situația și în alte state europene. O echipă Financial Times a filmat la București, în Piața Obor, iar jurnalista Erica Wagner a concluzionat  – „Printre favoritele mele!”.

În Piața Obor, cea mai mare din țară, verdeţurile de sezon sunt la preţuri rezonabile şi din belşug, observă britanicii.

„Salata o salată frumoasă, untoasă la 3 lei”

Pentru Erica Wagner, este o încântare să meargă la cumpărături în Obor, unde are garanția că găsește produse de sezon, de la salată și urzici până la lobodă.

Cumpăr o salată frumoasă, untoasă, de la Florian cu 3 lei – adică cam 50 de cenţi – împreună cu câteva legături de ceapă de primăvară cu coadă lungă şi luxuriantă; ridichi crocante, roşu aprins; pătrunjel şi mărar. Totalul ajunge la 18 lei. Cocoţat pe taraba lui înălţată din piaţă, grămezi de produse de jur împrejur, Florian mă învaţă să spun „18” în limba română şi aplaudă când spun bine din a treia încercare. Zâmbeşte când spun „mulţumesc” dar cam asta e tot ce pot în româna mea, până acum”, îşi începe articolul jurnalista FT.

Sunt la Piaţa Obor, cea mai mare piaţă de produse din ţară, chiar în inima Bucureştiului. Sunt puţine lucruri pe care le iubesc mai mult decât o piaţă europeană – îmi place în special Piaţa Lices, din Rennes, şi piaţa fermierilor de două ori pe săptămână din Dern’sches Gelände, din Wiesbaden – iar Obor a fost adăugată acum pe lista mea de favorite”, mai mărturiseşte ea.

Metroul din Bucureşti este la îndemână şi rapid, iar staţia Obor se află la câţiva paşi de marea hală centrală a pieţei. În jurul ei sunt tarabe mai mici în aer liber pe care se vând ouă, mere, bijuterii, electronice, flori – şi, bineînţeles, vin fiert şi mici, cârnaţii delicioşi care sunt o pasiune naţională. Nouăzeci de tone de produse proaspete ajung aici zilnic pentru a fi vândute: fructe şi legume la parter, cu zeci de tarabe individuale care se întrec în a expune cel mai luxuriant spanac şi cel mai lung praz. Aici există miere, ierburi şi nuci, precum şi un automat uriaş care oferă iaurturi de diferite grosimi. Urci scara rulantă şi găseşti măcelari, brânzeturi şi brutari. Este deschis şapte zile pe săptămână de la 7:00 până la 19:00 – ei bine, se închide la 16:00 duminica”, relatează articolul din Financial Times.

Criza legumelor a lovit Marea Britanie

Florian este nedumerit când îi spun, traducând de pe telefon, că nu există salată în Anglia în zilele noastre. Da, ştiu că este o exagerare, dar a fost fascinant – şi nu puţin consternant – să urmăresc de departe Războiul Salatelor. Tesco, Asda, Morrisons şi Aldi au raţionalizat roşiile, salata verde, ardeii şi castraveţii. Twitter este plin de imagini cu pubele goale de salate de la supermarketuri din toată ţara, în contrast cu imagini precum cea postată pe Twitter de Lindsey Hilsum, editor internaţional pentru Channel 4 News, care arată o abundenţă de roşii, ardei şi dovlecei în Herson, un oraş aflat în prima linie a războiului din Ucraina”, insistă jurnalista.

Erica Wagner face referire la postarea lui Lindsey Hilsum, care a arătat o fotografie cu rafturi dintr-un supermarket din orașul ucrainean Herson: „Nu e criză de roşii, dar le găsești în Herson, un oraş din prima linie a frontului care este bombardat zilnic de ruşi, nu într-un supermarket britanic”.

Pentru cei de la Financial Times, a fost un șoc să descopere că marfa vândută pe tarabele din Piața Obor provine din România. „Florian face semne către produsele din jurul lui. Totul este din România, explică el, aşa că nu trebuie să vină de departe pentru această piaţă”, scrie Wagner.

„Comercianţii români se întreabă ce se întâmplă în Marea Britanie (chiar dacă nu vorbesc româneşte, sensul este clar). Când spun Brexit, aud un oftat şi o aprobare din cap. Deşi ştiu că este o explicaţie simplistă, este cea mai uşoară fără limbă comună” – Erica Wagner, jurnalist Financial Times

În cea mai mare piață bucureșteană, ziarista de la Financial Times a descoperit verdeţurile de sezon, de care se declară îndrăgostită:

Va trebui să mă ierţi, pentru că sunt o fată de la oraş şi la început nu am recunoscut coşurile cu frunze ţepoase, un comerciant era dornic să cumpăr de la el. Urzici – urzici, adunate în mod tradiţional primăvara, din care am făcut o supă catifelată, folosind o bază din prazul dulce şi seminţe de fenicul cumpărate vrac. Am încercat şi eu loboda, pe care nu am văzut-o niciodată în Marea Britanie. Atriplex patula, numit uneori „spanac francez” – descopăr – are frunze moi, superbe roşiatice-violet şi adaugă o dulceaţă la salate sau, la fel ca urzicile, poate fi transformată în supă„.

Rețetă de supă de praz și urzici pentru britanici

În articolul ei, Erica Wagner a introdus şi o reţetă de supă de praz şi urzici:

2 sau 3 fire de praz, tăiate în bucăţi de 2 cm;

5 sau 6 grămăjoare mari – purtaţi mănuşi! – de urzici, bine spălate;

2 linguriţe de seminţe de fenicul;

2 linguri de unt;

o lingură de ulei de măsline;

sare şi piper;

3 căni de bulion;

un strop de sos de peşte, dacă nu sunteţi vegetarieni;

pătrunjel, mărar, dacă le aveţi la îndemână şi vă plac.

Rumeniţi prazul în unt şi ulei într-o tigaie până devine moale. Adaugaţi sare, piper şi seminte de fenicul şi mai lăsaţi să se înmoaie împreună cu feniculul câteva minute. Adăugaţi urzicile, amestecaţi, turnaţi bulionul şi lăsaţi să fiarbă aproximativ 10 minute. Se lasă să se răcească şi se dă prin un blender. Adăugaţi o lingură de smântână. Gustaţi pentru asezonare şi adăugaţi sosul de peşte şi dacă preferaţi ierburile proaspăt tocate. Bucuraţi-vă!”.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Calculator Impozit Auto 2026. RAR explică unde este trecută norma EURO, în funcție de CIV
Digi24
VIDEO De ce s-au bătut două femei la Timișoara: un influencer din campania lui Călin Georgescu, în mijlocul scandalului
Cancan.ro
EXCLUSIV | Imagini SFÂȘIETOARE la mormântul Ștefaniei Szabo, în prag de Crăciun. Omagiul care îți rupe sufletul
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Fără punte: premierul Bolojan elimină o zi liberă
Mediafax
Programul marilor lanțuri de magazine de Crăciun 2025. Care sunt zilele în care vor fi închise și când vor avea programul redus
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Consilierul de la Kremlin care a refuzat ordinul lui Putin și a încercat să oprească războiul din Ucraina. Era pregătit să fie împușcat
Cancan.ro
De ce ar fi murit mama Mihaelei Rădulescu, de fapt. Văduva lui Felix Baumgartner, primul mesaj oficial: 'Nu a fost bolnavă'
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Funicularul, ingineria care face accesibile pantele imposibile