Termoenergetica a avut pierderi uriașe în anul 2021, acestea fiind de circa 37%, potrivit bilanțului energetic publicat de Primăria Capitalei.
Anul trecut, Termoenergetica a cumpărat aproximativ 4,7 milioane gigacalorii, ceea ce înseamnă că circa 1,7 milioane s-au pierdut. În bani, suma intrată efectiv în pământ, este uriașă. Astfel, la un preț mediu de 300 lei/gigacalorie, cu tot cu TVA, înseamnă o pierdere de circa 500 milioane lei, scrie hotnews.ro.
Potrivit documentului, pierderile uriașe din sistem sunt din cauza avariilor repetate, dar și al vechimii rețelei de transport al agentului termic.
”O concluzie a acestei analize este faptul că în perioada 2018-2021 pierderile de energie termică în rețeaua primară au crescut de la 23,82% la 28,58%, în timp ce cantitatea de agent termic furnizată din rețeaua de transport a scăzut cu 12, 81%. Principala cauză a pierderilor de energie termică din circuitul primar o reprezintă vechimea conductelor ce alcătuiesc rețeaua (65% dintre ele au peste 25 de ani vechime), consecința majoră fiind numărul mare de avarii ce se produc – 1. 813 avarii remediate în circuitul primar în anul 2021) și deteriorarea izolației clasice a conductelor. Pierderile în rețelele secundare aferente centralelor termice se ridică la un nivel acceptabil pentru astfel de sisteme, în condițiile date de funcționare.
Pierderile de energie termică în rețeaua secundară au crescut de la 11,22% la 11,98%, în timp ce cantitatea de agent termic furnizata pentru încalzire și apă caldă de consum a scăzut cu 12,77%. Principala cauza a pierderilor de energie termică o reprezintă vechimea conductelor ce alcătuiesc rețeaua secundară (aproape 50% dintre ele au peste 25 de ani vechime), consecință majoră fiind numărul mare de avarii ce se produc -1.804 avarii remediate în circuitul secundar în anul 2021) și deteriorarea izolației clasice a conductelor, amplasate exclusiv în subteran”, se arată în document.
Bilanțul energetic este pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de luni, iar aprobarea lui înseamnă recunoașterea pierderilor, ceea ce înseamnă că sunt acoperite de Primăria Capitalei prin subvenție.
Totodată, în același document se arată că pentru reabilitarea întregului sistem de conducte, ar fi nevoie de 20 de ani, în timp ce costurile se ridică la peste un miliard de euro.
”Pentru reducerea pierderilor de energie se recomandă demararea programului de reabilitare a rețelelor termice primare și înlocuirea cu conducte preizolate, prevăzute cu sistem de detectare automată a pierderilor.
Se poate estima că reabilitarea întregului sistem de transport ar fi un proiect care s-ar desfășura pe cel puțin 20 de ani și ar costă cel puțin 1 miliard de euro. Calculele indică faptul că se poate ajunge la redimensionarea și înlocuirea a cca. 80% din totalul conductelor de transport, având vechime mai mare de 20 ani, dacă se va ține seama de debitele reale de agent termic rezultate din reducerea necesarului de energie termică maxim orar”, se mai arată în document.
Puteți consulta întregul document AICI.