Prima pagină » Actualitate » Piesa de aur UNICAT, descoperită la Ghimpețeni, a ajuns la Institutul de la Măgurele. POVESTEA artefactului cu o valoare istorică inestimabilă

Piesa de aur UNICAT, descoperită la Ghimpețeni, a ajuns la Institutul de la Măgurele. POVESTEA artefactului cu o valoare istorică inestimabilă

Istorie, fascinație și poveste. Cam așa s-ar putea descrie, în câteva cuvinte, idolul antropomorf din aur, descoperit la Ghimpețeni, jud. Olt, de către Adrian Manea, cu ajutorul unui detector de metale. Piesa a cărei valoare istorică nu poate fi conterstată a ajuns miercuri la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” Măgurele.

Poveste și istorie la Ghimpețeni

Reamintim că un tânăr șofer din județul Olt a descoperit un artefact rar de aur din perioada eneoliticului, vechi de 5.000 de ani. Piesa, ascunsă sub un bolovan pe un câmp agricol, a stârnit interesul comunității și al cercetătorilor.

„Spectaculoasa piesă, care datează din Eneolitic (n.r. – cultura Gumelnița), foarte probabil unicat cel puțin pentru spațiul românesc, a fost supusă la patru tipuri de analize, iar după câteva ore de muncă, rezultatele sunt pe măsura importanței sale.

În viitor obiectul va fi publicat cu toate detaliile, însă până atunci mai este mult de lucru. Mulțumim colaboratorilor și prietenilor noștri de la IFIN-HH, și în primul rând lui Dragoș Mirea pentru munca depusă”, este mesajul postat de reprezentanții Muzeului din județul Olt.

Adrian Laurențiu Manea, un tânăr de 37 de ani din comuna Nicolae Titulescu, a descoperit obiectul rar de 20 de grame de aur, vechi de aproape 5.500 de ani.

De peste un an și jumătate, el caută artefacte folosind un detector de metale. Așa a găsit și figurina antropomorfă din aur, într-o pădure din apropierea localității Ghimpețeni. După ce a postat o poză cu obiectul pe o pagină de Facebook dedicată pasionaților de detecții, utilizatorii i-au sugerat că ar putea fi o amuletă purtată de căpetenii.

Povestea  fascinantă a descoperirii

Tânărul a început căutările după ce a cumpărat un detector de metale, inspirat fiind de legendele locale.

La început, acesta a crezut că piesa este o simplă monedă, dar ulterior a realizat că avea în mână un artefact cu o valoare istorică inestimabilă. Această descoperire nu este doar o mândrie personală pentru Adrian, ci și pentru comunitatea locală, care se simte onorată să aibă parte de un astfel de tezaur.

„În principiu, la semnalul acesta este o monedă mai mică, un ghemotoc de sârmă sau poate să fie nu știu ceva neferos, dar nu m-am gândit niciodată că este aur și un artefact așa prețios”, a declarat Adrian.

Ce semnificație poartă obiectul

Istoricii consideră că piesa ar putea fi un idol antropomorf reprezentând o femeie, care era probabil utilizat în ritualuri religioase. Aceasta este considerată unică în România și ar putea oferi informații valoroase despre cultura și obiceiurile oamenilor din acea perioadă.

Experții de la muzeul din Slatina au început demersurile pentru a prelua piesa, care urmează să fie evaluată. Conform legislației românești, persoanele care descoperă artefacte cu valoare istorică sunt obligate să le depună la primărie în termen de 72 de ore.

Descoperirea din Olt a stârnit interesul nu doar al comunității locale, ci și al cercetătorilor. Istoricii văd în acest artefact o oportunitate rară de a înțelege mai bine trecutul acestei regiuni.

 

CITIȚI ȘI:

O piesă rară de aur, VECHE de peste 5.000 de ani, a fost descoperită în județul Olt

Jurnalist de eveniment și investigatii, generatia presei anilor 2000. Licențiată în Comunicare Socială și Relații Publice la SNSPA, a devenit cunoscută în lumea media în presa locală din Bănie, ... vezi toate articolele
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și