Pisicile fără stăpân ar putea fi capturate și chiar EUTANASIATE. Ce prevede propunerea
Pisicile considerate fără stăpân ar putea să fie capturate, duse în adăporturi și, dacă este cazul, eutanasiate, potrivit unui proiect de modificare a OUG privind gestionarea animalelor fără stăpân.
Propunerea îi aparține deputatului neafiliat Daniel-Liviu Toda și este susținută și de alți cinci deputați neafiliați, notează Agerpres.
„În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresia ‘animal fără stăpân’ are următoarea semnificaţie – orice câine sau pisică crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv identificat prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”, prevede propunerea legislativă.
Ce obligații ar avea autoritățile locale
Potrivit propunerii, consiile locale (și CGMB) au obligația de a înființa, în cel mult 60 de zile, servicii specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân.
Totodată, au obligația de a amenaja și suplimenta adăposturile pentru animale.
Animalele fără stăpân vor fi cazate în adăposturile serviciilor pentru gestionarea lor pentru o perioadă de 30 zile lucrătoare. Populaţia trebuie informată despre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopţie sau revendicare, prin afişare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat. Animalele bolnave incurabil, declarate ca atare, în urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar, examen la care pot asista reprezentanţi din partea organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia animalelor, în baza fişei de observaţie, vor putea fi eutanasiate de îndată, prevede propunerea legislativă.
„Totodată, animalele nerevendicate sau neadoptate vor fi eutanasiate, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie, dar nu mai mic decât 30 de zile, cu excepţia motivelor medicale justificate de medicul veterinar. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare animal în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă”, mai stipulează proiectul.
Sursa foto: Shutterstock