Din cauza temperaturilor extreme din Regatul Unit, cea mai mare bază aeriană a acestei țări, Brize Norton, a fost închisă. Decizia a fost luată de oficialii militari de la Royal Air Force, după ce „pista s-a topit”.
Reprezentanții Forțelor Armate Britanice au afirmat că au fost implementate planuri de urgență pentru a se asigura că nu există niciun impact asupra operațiunilor militare. Aceștia au menționat că pista a fost afectată de căldură și s-a topit.
De asemenea, oficialii militari au specificat că, în acest moment, avioanele folosesc aerodromuri alternative la baza aeriană Brize Norton din Oxfordshire. Aceștia au precizat că pistele pot fi considerate nesigure pentru utilizare atunci când temperaturile sunt foarte mari.
„În această perioadă de temperatură extremă, siguranța zborului rămâne principala prioritate a Royal Air Force, așa că aeronavele folosesc aerodromuri alternative, în conformitate cu un plan stabilit de mult timp. Acest lucru înseamnă că nu există niciun impact asupra operațiunilor Royal Air Force”, a transmis Royal Air Force, prin intermediul unei postări publicată de Ministerul britanic al Apărării pe Twitter, potrivit Reuters.
Și aeroportul Luton a decis suspendarea tuturor zborurilor din cauza unei „defecțiuni” a pistei de aterizare, cauzată de temperaturile ridicate. „În urma temperaturilor ridicate de astăzi, a fost identificată o defecțiune de suprafață pe pistă. Inginerii au fost chemați imediat la fața locului, iar în prezent sunt în curs de desfășurare lucrări de reparații pentru a relua operațiunile cât mai curând posibil. Dorim să ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate”, au transmis reprezentanții aeroportului.
Săptămâna aceasta, Marea Britanie ar putea înregistra temperaturi de 40 de grade Celsius, ceea ce ar fi un record de căldură, în istoria măsurătorilor meteorologice.
Institul de meteorologie britanic Met Office a emis prima alertă „roşie” pentru căldură extremă, avertizând asupra unui „risc la adresa vieţii”. În sudul Angliei, temperaturile ar putea depăşi, luni sau marţi, 40 de grade Celsius, ceea ce ar însemna prima oară când această țară s-ar confrunta cu un „cod roșu de caniculă”.
De asemenea, în capitala Irlandei, Dublin, a fost înregistrată, luni, cea mai mare temperatură din istoria măsurătorilor: 32,5 grade.