Prima pagină » Actualitate » Piteștenii au cea mai scumpă toaletă publică din țară: 400.000 de euro! Are însă un lift pentru opt persoane

Piteștenii au cea mai scumpă toaletă publică din țară: 400.000 de euro! Are însă un lift pentru opt persoane

Piteștenii se pot lăuda cu cea mai scumpă toaletă publică din România! 400.000 de euro a folosit din bani publici fosta administrație pentru o banală toaletă publică, dotată însă cu ascensor pentru… opt persoane!

Un mizilic, pe lângă suma de 3 milioane de euro, folosită pentru renovarea Pieței Primăriei Pitești.

De la depărtare, intrarea la WC „aduce” cu o gură de metrou. Treptele abrupte duc într-un subsol cu trei camere de toaletă – FEMEI, BĂRBAȚI și PERSOANE CU HANDICAP.

„Totul este antivandalism, e o construcție îngropată”

Executantul minunii arhitecturale povestește de ce a costat WC-ul 400.000 de euro.

„Este o construcție îngropată, numai cu pereți din beton armat. Are luminator, lift, pentru persoane cu handicap și toate dotările sunt antivandalism. Am mai făcut lucrări care au implicat asemenea construcții îngropate. Poate să fie un spațiu tehnic, cu costuri foarte mari, datorită protecției foarte mari, să nu existe infiltrații de apă.

Din păcate, nu pot să vă dau un exemplu de genul ăsta. Construim construcții civile și industriale. Cu 400.000 de euro se pot face de la o singură casă sau mai multe obiective. Depinde de la proiect la proiect. Aici discutăm de o construcție îngropată…

Nu este o consolidare, construcția a fost de la zero. Ulterior s-a creat terasa de afară. A mai fost o firmă licitatoare. Nu cunosc prețul celeilalte firme. Informațiile sunt în SICAP. Construcția a durat 1,3 ani, din cauza vremii. Partea de mentenanță revine primăriei, noi avem parte de garanție. Mentenanța liftului se va face anual. Liftul a fost 170.000 lei fără TVA. Acest WC face parte din tot obiectivul. A fost proiectul, să fie îngropat, să nu fie vizual. Să nu influențeze clădirile din jur, de patrimoniu. Elementul cel mai scump a fost partea de rezistență: 700.000 lei. Mai scump nu există. Dotările antivandalism sunt cele mai scumpe de pe piață. Oglinzile sunt din inox slefuit, nu pot fi sparte. WC-urile sunt din inox. Nu ne-am inspirat din străinătate, noi am respectat un proiect. Produsele antivandalism sunt din Germania”, a declarat Valentin Grigorescu.

Primarul: „Mie mi se pare foarte scump, dar, recunosc, am votat…”

Cu alte cuvinte, firma respectivă a venit cu cea mai ieftină soluție. Chiar dacă era doar un simplu consilier local, actualul edil recunoaște el însuși că ceva nu este în regulă, dar atunci a votat, pentru a nu-și supăra șefii…

„În ianuarie 2019 a fost aprobată suma estimată de 19 milioane lei. Toaleta era 2,4 milioane lei, aproape 500.000 de euro. Noi am scos la licitație întreaga lucrare, la 17 milioane lei și firma a câștigat licitația la 15,5 milioane, din care toaleta era 400.000 de euro.

Este mult, din cele 1,9 milioane, partea de rezistență a fost 1 milion lei, 900.000 au fost dotările.

Mie mi se pare foarte scump. Eram consilier local, acum să mă apuc să spun eu… Văd că e șefa comisiei de evaluare, am ridicat problema, dar recunosc că am votat. Să nu uitați că avem un consilier PNL care a votat această lucrare și a coordonat direcția tehnică.

Am întrebat dacă chiar e nevoie această lucrare, mi s-a părut foarte scumpă. Nu îmi aduc aminte ce mi s-a răspuns. Vă va spune doamna. Am votat, am votat…

„Nu am fost încântat de ce a ieșit”

Din cei 15,5 milioane s-a renunțat la portalul de la Filarmonică și partea dinspre teatru. Au rămas 14,1 milioane. Am achitat azi 10,3 milioane, mai sunt 3,7 de achitat. Recepția e deschisă, e vorba de o simplă formalitate, să actualizăm un aviz de la monumente și culte, toaleta e în partea opusă, dar toată lumea a spus că vine mai bine aici, nu în parcare, unde facem stație de încărcare mașini electrice.

Nu am fost încântat de ce a ieșit, dar măcar sunt mulțumit că nu au fost întârzieri și am făcut și multe lucruri în plus, dar… am un apel către cetățeni, o ironie tristă: noi ne dorim să fim un oraș smart din România, avem cel mai smart WC. Măcar asta mi-aș dori, dacă tot a costat atât de mult, să rămână funcțional mai mult timp. Acum am 4 luni de zile de când am venit în Primărie, sunt atât de multe lucruri… Cu banii ăștia puteam să termin bazinul olimpic”, a declarat Cristian Ghentea, actualul primar Pitești.

„Primarul a zis să executăm acest obiectiv”

Șefa de la investiții spune că i s-au pus hârtiile sub nas, iar devizele erau obligatorii de semnat.

„Îmi amintesc, chiar am avut o discuție cu actualul primar. M-a întrebat punctual, i-am spus că noi primim propunerile investițiilor și sunt aprobat de conducătorul instituției. Primarul de atunci a zis că trebuie să executăm acest obiectiv de investiții, că sunt foarte multe sesizări de la cetățeni, că se întâmplă accidente… Da. Noi decât derulăm procedurile de achiziție, urmărim derularea contractelor. Nu stabilim noi oportunitatea unui proiect. Aș fi spus că suma e foarte mare. Au fost persoane în audiență, care sesizau pe Facebook-ul domnului primar”, a declarat Maria Gava, șefa serviciului de investiții din cadrul Primăriei Pitești.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și