Plafonarea facturilor la ENERGIE ar putea fi menținută doar pentru unii români! Schimbare importantă propusă pentru milioanele de consumatori
Vești proaste pentru români. Plafonarea prețurilor la energie ar putea deveni istorie, în schimb doar anumite clase sociale ar mai putea beneficia de acest beneficiu.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat miercuri că doar consumatorii vulnerabili ar mai putea beneficia de plafonarea facturilor în viitor.
În prezent, legea prevede că măsura compensării și plafonării este valabilă până în 2025, dar ministrul consideră că subvenția pentru energie ar trebui să se concentreze pe cei cu venituri mici și vulnerabili.
De asemenea, Comisia Europeană recomandă renunțarea la subvenții și alocarea banilor pentru reducerea deficitului bugetar.
Marți, prețurile energiei electrice pe piața europeană au înregistrat valori negative, deoarece energia produsă în parcurile fotovoltaice a inundat rețeaua în jurul prânzului.
Această situație devine din ce în ce mai frecventă pe măsură ce Europa investește în construirea de parcuri fotovoltaice și reduce cererea de combustibili fosili.
Potrivit Epex Spot, una dintre cele mai mari burse de energie din Europa, „prețurile intraday” în Germania, cea mai mare piață de electricitate din regiune, au înregistrat valori negative între orele 13:00 și 15:00, potrivit Antena 3.
În prezent, prețurile pentru energia electrică sunt plafonate în funcție ținând cont de trei praguri de consum.
Cele trei praguri de plafonare pentru consumul de energie electrică:
- 0,68 de bani pentru consumul mai mic de 250 kW;
- 0,80 bani pentru consumuri situate între 250 și 300 kW;
- 1,3 lei pentru un consum mai mare de 300 de kw.
Renunțarea la plafonare ar „exploda” prețurile la energie
Renunțarea la plafonare ar duce la o creștere semnificativă a valorii facturilor.
Pentru a ilustra acest lucru, am luat în considerare factura lui Marian L., un consumator casnic din București, care locuiește într-un apartament cu două camere și care, în luna martie, a plătit o factură de 48,96 lei pentru un consum de 72 kWh.
Având în vedere că Marian a avut un consum sub 100 kWh pe lună, prețul a fost plafonat la 0,68 lei/kWh.
Astfel, utilizând comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE, prima ofertă este de la un furnizor care propune un preț de 0,73 lei/kWh. La acest preț, factura lui Marian ar ajunge la 52 de lei, în creștere cu 8% față de prețul plafonat.
A doua ofertă ar crește factura cu 12%. Mai exact, Marian ar plăti 54,19 lei. Următoarele oferte ar duce la o creștere a valorii facturii cu până la 78%.
Cu alte cuvinte, Marian ar ajunge să plătească o factură aproape dublă, de 85 de lei. Topul este completat de două oferte care ar aduce factura la valori de 87, respectiv 88 de lei.