Plafonarea RCA. Primele efecte ale măsurii luate de autorități. Cum îi afectează pe șoferi
Prețul polițelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) a suferit fluctuații semnificative, pe fondul celor mai recente ieșiri de pe piață ale societăților care erau lideri pe acest segment, iar pentru a preveni o nouă explozie a prețurilor autoritățile au decis să le plafoneze la nivelul celor maxime de la finalul lui martie 2023.
Însă, efectele plafonării RCA încep să se vadă. Una din companiile de asigurare, care între timp a ajuns să ocupe locul trei în piaţă, anunţă că încetează să mai colaboreze cu zeci de brokeri. Motivul ar fi preţul mic pe care e nevoit să-l practice şi care îi aduce prea mulţi clienţi, cărora nu poate să le facă faţă.
Specialiştii în asigurări cred că şi alte companii vor urma acest model. Deja în ultima perioadă cei care încheie poliţe RCA au început să aibă tot felul de cerinţe de la clienţi.
”Majoritatea celor care îşi cumpărau RCA ar fi fost tentaţi să ia cel mai mic preţ”
De exemplu, unul din asigurători care a reuşit să obţină peste 10% din cota de piaţă, a anunţat că îşi încetează colaborarea cu 71 de brokeri, adică un sfert din total.
”Evident că plafonarea a dus la acest efect, pentru că altfel asigurătorul ar fi putut să-şi modifice tarifele. Majoritatea celor care îşi cumpărau RCA ar fi fost tentaţi să ia cel mai mic preţ. Şi atunci veneau foarte mulţi clienţi către ei”, spune Sergiu Costache, expert asigurări, relatează observatornews.ro.
Liderul pieţei deţine 35% din poliţele RCA, iar compania de pe locul doi 25%. Locurile trei şi patru sunt ocupate de firme care au câte 10% din cota de piaţă.