Prima pagină » Actualitate » Plafonarea tarifelor RCA, prelungită. Marcel Boloș: „Este o soluţie temporară”. Până la ce dată este valabilă noua modificare?

Plafonarea tarifelor RCA, prelungită. Marcel Boloș: „Este o soluţie temporară”. Până la ce dată este valabilă noua modificare?

Plafonarea tarifelor RCA, prelungită. Marcel Boloș: „Este o soluţie temporară”. Până la ce dată este valabilă noua modificare?

Ministerul Finanţelor a propus prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024, întrucât există încă probleme nerezolvate în piaţa asigurărilor auto, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloş.

Vă anunț că am publicat în transparență o propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024.

„Asta pentru că la 31 martie expiră prelungirea adoptată la finalul lui 2023, când am propus să fie păstrate ca prețuri de referință pentru polițele RCA valorile din 28 februarie 2023, fiind permisă o ajustare a polițelor de 6,8% (echivalentul ratei prognozate a inflației).

Este o soluție temporară, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piața asigurărilor auto, care se traduc printr-o piața caracterizată de un dezechilibru între cerere și ofertă”, a declarat ministrul Finanțelor într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Problemele din piaţa asigurărilor urmează să fie adresate odată cu modificările legislaţiei naţionale privind asigurările RCA.

Datele arată că într-un singur an se produc peste 25.000 de accidente în toată țara, a subliniat Marcel Boloş.

„Aceste probleme își vor găsi răspunsul odată cu modificările legislației naționale privind asigurările RCA. Până atunci, nu putem neglija riscul la care sunt supuși șoferii când au loc accidente în care sunt implicate vehicule neasigurate.

La 31 decembrie 2023, din 10 milioane de vehicule din parcul național auto, doar 7 milioane erau asigurate. În același timp, datele arată că într-un singur an se produc peste 25.000 de accidente în toată țara”, a declarat Boloș.

Potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de ordonanţă, în perioada ianuarie – martie 2024 a fost înregistrat un număr de peste 21.000 de solicitări de alocare a asiguraţilor cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că fiecare asigurător RCA a preluat un număr de aproximativ 2600 de astfel de asiguraţi.

„O astfel de situaţie are potenţialul de a genera consecinţe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 31 martie 2024, data la care încetează efectele Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023 (privind stabilirea tarifelor de primă maxime, n.r.), situaţie cu impact social şi economic”, se arată în textul proiectului de ordonanță propus de Ministerul Finanțelor.

Citește și:

Marcel Ciolacu salută decizia ASF privind asigurarea auto obligatorie. „Transportatorii vor avea acces la un tarif de primă rezonabil în cazul RCA”

Ce a decis ASF, după discuțiile cu transportatorii și asigurătorii? Măsurile menite să diminueze efortul financiar al posesorilor de polițe RCA

Ce zic asigurătorii despre eventualitatea prelungirii plafonării RCA. Alexandru Ciuncan (UNSAR): „Este o măsură care nici pe hârtie nu arată bine”

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele