Planșeul UNIRII. Ștefan Dumitrașcu, arhitect-șef Sector 3: Oricând se poate produce un COLAPS în domino în Piața Unirii, chiar în lipsa unui cutremur

Publicat: 28 09. 2024, 08:30

Ștefan Dumitrașcu, arhitect-șef al Sectorului 3 – administrație pe al cărei teritoriu se găsește cea mai mare parte a Planșeului Unirii – trage un semnal de alarmă și spune că mega-structura de beton din Piața Unirii este într-o stare avansată de degradare. Arhitectul a spus, pentru Gândul, că expertiza Planșeului arată că oricând se poate produce „o desfacere în domino” a acestei structuri. „Nu pot să înțeleg de ce Nicușor Dan nici acum nu a eliberat autorizația. Este o aberație”, a afirmat Ștefan Dumitrașcu.

„La Planșeul Unirii este o situație critică. Suntem foarte îngrijorați. Experții au spus clar că acolo trebuie intervenit de urgență. Din moment ce se recomandă limitarea tonajului, asta nu înseamnă că este un pericol public? Se recomandă să nu se folosească limitatoare de viteză, astfel încât mașinile să nu trepideze. Se mai recomandă ca mașinile să păstreze o distanță de 10 metri între ele. Atât de gravă este situația”, a declarat Ștefan Dumitrașcu pentru Gândul.

Arhitectul-șef al Sectorului 3 mai spune că Planșeul poate suferi un colaps chiar și în lipsa unui cutremur.

Acolo nu trebuie neapărat un seism să se întâmple ceva rău. În expertiza realizată de specialiști se arată că oricând se poate produce o desfacere în domino, respectiv cedarea prin colaps a structurii. Dar Doamne ferește și de un cutremuraș!”, explică arhitectul.

Planșeul Unirii: Șantierul va avea nevoie de mai multe acte de la PMB

Arhitectul-șef al Sectorului 3 mai spune că nu își poate explica de ce Nicușor Dan nu emite autorizația de construire.

„Există un proiect, există banii alocați, de aproape un miliard de lei, de la Guvern. Este peste puterea mea ca cetățean, ca arhitect, să înțeleg de ce primarul general nu a emis până acum autorizația de construire. Problema și mai mare este că acest șantier va avea nevoie de multe alte autorizații de la Primăria Generală, de alte dispoziții de șantier.

Nimeni nu știe ce este în acel Planșeu. Totul se va lucra văzând și făcând. Ca atare, vor fi multe alte acte care trebuie luate de la PMB. Păi dacă începem atât de greu, nu vreau să-mi închipui ce va fi pe parcurs”, conchide Ștefan Dumitrașcu.

Ce se întâmplă cu râul Dâmbovița în scenariul unui colaps chiar și parțial

Edilul Capitalei refuză să emită autorizația de construcție pentru intervenția la Planșeu. Asta în condițiile în care structura este extrem de degradată, iar o prăbușire a Planșeului ar crea o adevărată catastrofă pentru București.

Chiar și parțială, o surpare a structurii ar bloca tranzitul râului Dâmbovița, ceea ce ar duce la inundarea Pieței Unirii, cu tot cu stația de metrou, au precizat surse administrative pentru Gândul, iar detalii pot fi citite AICI. 

Planșeul din Piața Unirii se poată prăbuși la un cutremur de intensitate medie

Guvernul a decis, în aprilie 2023, suplimentarea cu 750 de milioane de lei a fondurilor din Programul „Anghel Saligny”, pentru reabilitarea și consolidarea Planșeului de la Piața Unirii.

Planșeul de beton din Piața Unirii, pe sub care trece Râul Dâmbovița, este în prezent într-o stare de degradare foarte mare, iar ultima expertiză tehnică a arătat că structura are un risc seismic gradul I.

Potrivit specialiștilor în construcții, care au verificat planșeul, acesta se poate prăbuși în cazul unui seism de intensitate medie, iar problema uriașă este că pe sub Dâmbovița (și pe sub planșeu) se află pasajul de la metrou, dintre Unirii 1 și Unirii 2.

Pe de altă parte, pe deasupra planșeului este organizată circulația rutieră din Piața Unirii. Practic, la această structură trebuie să se intervină de urgență, pentru a se evita o tragedie.

Gândul a publicat încă din martie 2021 imagini în premieră de sub planșeu, care arată starea deplorabilă a construcției. Imaginile pot fi văzute AICI.

Acestea sunt deficiențele grave identificate la Planșeul Unirii:

  • armături corodate, beton exfoliat, reduceri de secțiune, vegetație acvatică pe fața betonului și defecte de față văzută la riglele cadrelor;
  • grinzi secundare (nervuri) demolate, zone care se presupune că au fost refăcute în cofraj metalic nerecuperat și care sunt într-o stare avansată de coroziune;
  • grinzi secundare (nervuri) cu secțiune de rezistență puternic afectată, console scurte la cadrele de rost distruse în întregime ca urmare a infiltrațiilor de apă în rosturi;
  • beton exfoliat, armături corodate și infiltrații locale în placa de beton a planşeului;
  • defecte de execuție și lucrări executate necorespunzător cu ocazia diverselor intervenții la planșeu;
  • degradări la partea carosabilă a străzilor de deasupra planşeului, guri de scurgere, borduri, trotuare pietonale și parapete.

CITEȘTE ȘI:

Planșeul Unirii: ce se întâmplă cu râul Dâmbovița în scenariul unui COLAPS chiar și parțial. „Se INUNDĂ toată Piața, cu tot cu stația de metrou”

Daniel Băluță, despre reabilitarea PLANȘEULUI Unirii: „Nu se va bloca toată circulația în Piața Unirii.

Specialiștii propun DEMOLAREA completă a planșeului din Piața Unirii și refacerea lui de la zero