În lumea culinară este des utilizată o plantă bogată în antioxidanți, care are proprietăți antibacteriene și care poate fi consumată atât proaspătă, cât și uscată. Specialiștii susțin că oferă o multitudine de beneficii sănătății. De altfel, planta bogată în antioxidanți poate fi crescută în grădină sau chiar în apartament, pe balcon.
Planta bogată în antioxidanți și care are proprietăți antibacteriene este pătrunjelul. Specialiștii susțin că un consum regulat de pătrunjel poate să aducă organismului o multitudine de beneficii. Planta este cunoscută pentru proprietățile sale diuretice, antidiabetice și antimicrobiene. Specialiștii mai susțin că pătrunjelul are proprietăți protectoare pentru rinichi.
Totodată, rădăcina pătrunjelului poate fi utilizată în diverse remedii naturale, dar și sub formă de condiment pentru mâncare. Ceaiul pregătit cu această plantă ar putea trata infecțiile tractului urinar, susțin specialiștii. De asemenea, ajută la întărirea sistemului imunitar.
Un studiu efectuat pe șobolani arată că ar putea ajuta și la reglarea zahărului din sânge. Pentru că pătrunjelul este bogat în antioxidanți, ar putea proteja ficatul, arată Stirileprotv.ro.
Consumul de pătrunjel poate ajuta și la prevenirea și tratarea anemiei și, de asemenea, poate îmbunătăți tensiunea arterială. Pe lângă efectul diuretic, ar putea preveni apariția bolilor cardiace, fiind o plantă bogată în folat și vitamina K. Există și contraindicații – pătrunjelul nu trebuie consumat în cantități mari. Deși poate reprezenta o „oază” de sănătate, acest efect se pierde odată ce planta este consumată în exces. De exemplu, poate provoca alergii pe piele, în cazul anumitor persoane.
Vezi și Sucul care elimină grăsimea de pe organe. Se prepară simplu, dintr-un ingredient banal
Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)