Dacă ești în căutarea unei idei de afacere de succes, să știi că există o plantă care te poate îmbogăți destul de rapid. Este la mare căutare și se vinde și cu 100 de lei kilogramul. Are și avantaje pentru sănătate, deoarece este bogată în insulină și poate fi utilizată ca remediu natural pentru prevenirea și tratarea diabetului.
Nu este de mulți ani pe piața din țara noastră, dar a câștigat repede avânt și nu este deloc pretențioasă, fiind complet adaptată solului si climei din România.
Este vorba de castravetele amar, iar un singur hectar îți poate aduce un profit de 250.000 de euro/an, ceea ce înseamnă de 200 de ori mai mult decât un hectar de grâu.
Un singur castravete amar, de 50 de grame, costă cinci lei. Astfel, un kilogram poate ajunge la 100 de lei. Și nici măcar nu ai nevoie de un teren foarte mare pentru a-l cultiva.
În salate și supe, pot fi folosite atât fructul, cât și frunzele și tulpina și poate fi cultivat atât în câmp deschis, cât și în solar sau chiar pe balcon. O singură plantă produce până la 20 de castraveți, care au 50 si 300 de grame.
„Am decis să plantez castraveți amari după ce soțul a fost diagnosticat cu diabet, în urmă cu doi ani. I-a fost descoperită atunci o glicemie uriașă – 320. Aflasem de această plantă de la cineva care urma cura cu castravete amar și ne spunea că așa își ține glicemia sub control, doar consumând zilnic acești castraveți și, desigur, cu o alimentație sănătoasă, fără excese. După patru luni de consumat zilnic castraveți amari proaspeți, glicemia soțului a scăzut de la 320 la 160, fără niciun medicament”, a declarat o româncă, potrivit cultura-castravete-amar.ideideafaceri.ro.
Pentru a se dezvolta, castravetele amar are nevoie de 20-23 de grade Celsius, iar cultura este în pericol atunci când este mai frig de 3-4 grade Celsius. E nevoie de un sistem de irigare prin picurare, pentru a primi suficientă apă.
Primele fructe tinere apar între 1-3 luni, iar cele mature au nevoie de până la 4 luni. Răsadurile se plantează primăvara și este bine ca solul să fie îmbogățit cu gunoi de grajd, iar semințele se plantează la o adâncime de 1,5 centimetri în ghivece.
Castravetele amar se confruntă cu aceleași boli ca și alte plante: făinare, bacterioză, putregai alb, afide. Fructele acestei plante se recoltează în 8-10 zile de la apariție, altfel gustul amar dispare, potrivit agrointel.ro.
FOTO – Caracter ilustrativ: Envato