Prima pagină » Actualitate » Planta minune obținută de cercetătorii de la Fundulea. S-a obținut o producție de două ori mai mare

Planta minune obținută de cercetătorii de la Fundulea. S-a obținut o producție de două ori mai mare

Planta minune obținută de cercetătorii de la Fundulea. S-a obținut o producție de două ori mai mare

În serele Institutului de Cercetare de la Fundulea sunt ameliorate mai multe tipuri de cereale și legume care să fie rezistente la secetă și boli.

Însă, cercetătorii muncesc ani de zile pentru a ajunge la un rezultat favorabil. Pentru cel mai recent soi de grâu omologat, pe care l-au combinat cu secară, de exemplu, au lucrat 12 ani.

Soiul se numește Abund, pentru că se dezvoltă din abundență. Rezistă foarte bine în condițiile actuale de climă, iar productivitatea este peste medie. Fermierii care l-au avut în testări anul trecut au obținut peste 8 tone de boabe la hectarul neirigat și mai bine de 10 tone la hectarul irigat. În timp ce în România s-a recoltat, în medie, la grâu, anul trecut, cinci tone de boabe pe hectar.

Înainte de a fi omologat, soiul a trecut prin multe teste, în câmp și apoi în laborator, relatează stirileprotv.ro.

Metoda convențională după care se obțin acum astfel de soiuri este una greoaie, spun cercetătorii. Însă tehnologia evoluează și acum europenii dezbat noi tehnici genomice care ar scurta procedura cu ani buni.

”Noi deocamdată doar visăm că vom face. Pentru că necesită bani foarte mulți pentru dotări, aparatură și pentru specializarea cercetătorilor”, spune Pompiliu Mustățea, directorul Institutului Fundulea.

Momentan, astfel de soiuri obținute prin tehnici genomice sunt cultivate experimental și nu pot fi comercializate în Uniunea Europeană.

Sursa foto: Captura Pro TV

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și