Planta miraculoasă care a fost omologată și în România. Tratează mai multe afecțiuni și alergii

Publicat: 17 10. 2024, 09:20
Care este planta miraculoasa care a fost omologata si in Romania, foto ilustrativa, sursa foto: Envato

Care este planta minune care a fost recunoscută acum de autoritățile române. Tratează mai multe afecțiuni și alergii.

Planta a fost omologată și în România și a fost înscrisă în Caralogul Oficial national și European. Ea tratează mai multe boli și alergii. Află când ar putea fi cultivat acest soi de către agricultorii din țara noastră.

Specialiștii de la Banca de Resurse Genetice (BRGV) au dat vestea. Agricultorii din țara noastră au șanse mari să dea lovitura cu „Carmina”, primul soi de Perilla frutescens, o planta anuală din familia Lamiaceae. Planta este originară din Asia de Est și cunoscută sub denumirea comercială de „shiso” în Japonia și „zi su ye”, în China. În țara noastră, specia este cunoscută sub denumirea de „urizca coreeană”, „busuioc japonez” sau „susan sălbatic”. Această planta aromatică se folosește în bucătărie, dar și în afara ei, datorită frunzelor, semințelor și uleiului esențial.

Ce proprietăți are planta

Planta are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antialergice, motiv pentru care poate fi folosită pentru tratarea unor varietăți de afecțiuni, printre care enumerăm alergiile, inflamațiile sau chiar anumite tipuri de cancer.

În medicina tradițională, planta a fost folosită pentru a trata răceli, febră, tuse, greață și intoxicații alimentare. Specialiștii de la Buzău au reușit să o stabilizeze genetic, ca apoi să fie omologată și brevetată sub denumirea de Carmina.

Certificatul de omologare a fost primit în anul 2024, fiind vorba despre primul soi obținut la această specie, în România și Europa. Astfel, certificatul de înregistare indică faptul că planta aromatică va putea fi cultivate pe pământurile din țara noastră, începând din 2025.

Perilla frutescens are în compoziție o gamă largă de compuși chimici care contribuie la activitatea biologică. Polifenolii sunt cunoscuți pentru proprietăție antioxidante și antiinflamatoare.

Mai mult, Perilla are acizi grași omega-3 și flavonoide, printre care se numără luteolina și apigenina. Ele au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.

Uleiul esențial conține perillaldehidă, limonen și carvona, compuși care contribuie la aroma distinctă a plantei. Compușii au activități antimicrobiene și antivirale.

CITEȘTE ȘI:

Planta care nu trebuie să-ți lipsească din casă. Oferă beneficii organismului și te scapă de insecte