Deși mulți o calcă în picioare sau o consideră doar o buruiană, „iarba porcului” (Portulaca Oleracea), cunoscută și sub numele de „grașiță”, este o adevărată comoară pentru sănătate. Această plantă crește fără pretenții de îngrijire în gospodăriile din România, dar este foarte apreciată și scumpă în străinătate.
Cercetătorul dr. ing. Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare din Buzău declară că iarba porcului are un conținut ridicat de Omega 3, fiind comparabilă cu peștele. În plus, aceasta nu necesită tratamente chimice, neavând dăunători sau boli, ceea ce o face un remediu natural deosebit de valoros.
„În afara faptului că la noi poate fi recoltată din flora spontană, ea nu are tratamente chimice, nu are boli, nu are dăunători. Vorbim de o plantă valoroasă care e la concurenţă cu peştele în ceea ce priveşte conţinutul de Omega 3. Este foarte bună pentru ficat.” afirmă dr. Vânătoru, potrivit Adevărul.
În țări precum Cipru, grașița este apreciată pentru proprietățile sale nutritive și este conservată pentru consum pe timpul iernii.
Pe lângă Omega 3, iarba porcului este bogată în vitamina C și poate fi consumată sub diverse forme, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Mulți români sunt reticenți în a consuma iarba porcului din cauza denumirii sale populare, care sugerează că este o buruiană.
Dr. Vânătoru susține că odată ce oamenii trec peste această percepție, pot descoperi gustul plăcut al frunzelor și beneficiile considerabile ale acestei plante.
„Nu are un gust rău, însă oamenii sunt reticenţi faţă de ea pentru că o văd ca o buruiană şi mai ales că a căpătat această denumire populară de iarba porcului. Au reţinere deocamdată, dar dacă trec de această barieră, au curaj să guste câteva frunze, îşi dau seama că au în faţă o plantă deosebită.”, a mai spus cercetătorul.