Prima pagină » Actualitate » Planul de măsuri privind combaterea consumului de droguri ar putea deveni operaţional anul viitor, anunță ministrul Rafila

Planul de măsuri privind combaterea consumului de droguri ar putea deveni operaţional anul viitor, anunță ministrul Rafila

Planul de măsuri privind combaterea consumului de droguri ar putea deveni operaţional anul viitor, anunță ministrul Rafila
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila / FOTO - Captură video: Facebook

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat joi că în câteva săptămâni va fi realizat planul cu măsurile privind combaterea consumului de droguri şi tratarea pacienţilor care au această adicţie. Acesta a menționat că probabil în cursul lunii octombrie acest plan va fi prezentat Guvernului, dar ar putea deveni operaţional anul viitor, prin crearea unui centru regional de tratare a persoanelor dependente de droguri. Aceste centre sunt diferite de spitalele de psihiatrie pentru a nu apărea reticenţa de a aduce un copil, de exemplu, într-un spital de psihiatrie, a transmis ministrul.

 

Alexandru Rafila a menționat că planul de măsuri privind consumul de droguri va fi realizat împreună cu MAI:

„O să lucrăm şi împreună cu Ministerul Administraţiei şi Ministerul Internelor, de fapt cred că este foarte importantă colaborarea ca să putem să evităm situaţii în care un anumit tip de incriminare o să împiedice activitatea medicală. Trebuie să fim foarte atenţi aici. Este o pojghiţă subţire. Şi bineînţeles cu agenţia specializată, ştiţi că avem o agenţie care aşa se şi numeşte Agenţia Naţională Antidrog şi ar trebui să găsim o soluţie. Noi putem să ne ocupăm de partea care ţine de tratamentul acut, de adicţie, de consiliere psihologică, dar nu este suficient. Combaterea traficului cred că este esenţială pentru a aduce cât de cât lucrurile sub control”, a menționat Rafila la Europa FM.

 

Prezentarea planului în fața Guvernului este așteptată în luna octombrie

Prezentarea planului în fața Guvernului este așteptată în luna octombrie:

”Îl vom face în câteva săptămâni, îl vom prezenta Guvernului probabil în cursul lunii octombrie”, susține Alexandru Rafila. „Eu cred că el poate deveni operaţional anul viitor, măcar cu câte un centru regional în care să se poată face acest lucru şi mai e încă un lucru important” a adăugat ministrul.

Aceste centre se diferențiază de spitalele de psihiatrie. „Am stat de vorbă şi cu cei care au fost mai mult implicaţi în această problematică, medici psihiatrii în general. Este bine să particularizăm aceste centre, chiar dacă din punct de vedere organizatoric ele aparţin de un spital de psihiatrie, ele trebuie să fie în afara spitalului de psihiatrie, pentru că va exista reticenţă în a îţi aduce copilul, de exemplu, într-un spital de psihiatrie. Există această tendinţă la nivel european ca aceste centre să fie separate să nu fie spitale monospecialitate de psihiatrie”, a completat Rafila.


CITEȘTE ȘI: 

Alexandru Rafila: „Testarea antidrog nu va fi coercitivă”. Cine îți va testa copilul la școală?

EXCLUSIV| Cine testează pe cine? Expert educație: „Bătălia cu drogurile nu se poartă în școli, ci cu traficanții care ne otrăvesc copiii”

Citește și