Prima pagină » Actualitate » PLANUL ministrului Educaţiei pentru combaterea violenței în școli. „Urmează să primim contribuţiile societăţii civile”

PLANUL ministrului Educaţiei pentru combaterea violenței în școli. „Urmează să primim contribuţiile societăţii civile”

PLANUL ministrului Educaţiei pentru combaterea violenței în școli.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei, a declarat luni despre măsurile privind combaterea violenţei în şcoli că îşi doreşte ca prevederile noii Legi a învăţământului pe acest subiect, şi anume acel Program Naţional de combatere a violenţei în şcoli, să fie operaţionalizate cât mai repede. Ministrul a mai anunţat că au în plan o serie de campanii, împreună cu MAI şi cu alte entităţi.

Reamintim că aproape 10.000 de acte de violență au avut loc în anul școlar 2021-2022, un număr în creștere față de anii anteriori, iar Braşov, Cluj, Dâmbovița, Ilfov și Bucureşti se află pe primele cinci locuri în topul județelor cu cele mai multe acte de violență în școli raportate de inspectoratele școlare județene, potrivit unui document al Ministerului Educației, citat de Hotnews.ro.

În anul şcolar 2021-2022, din numărul total de 9741 acte de violență, 69% (6744 cazuri) îl reprezintă actele de violenţă din categoria atac la persoană, 14% (1326 cazuri) – categoria atentat la bunuri, 13% (1289 cazuri) – categoria Aalte fapte de violenţă sau atentate la securitate şi 4% (382 cazuri) – categoria atentat la securitatea unităţii şcolare, arată datele din acest raport.

„Atribuţii deja discutate şi agreate cu alte entităţi cu responsabilităţi în aceste zone”

”Avem deja în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Educaţiei, o procedură privind adresarea cazurilor de violenţă în şcoli, cu atribuţii deja discutate şi agreate cu alte entităţi cu responsabilităţi în aceste zone, fie că vorbin de Direcţiile de siguranţă şcolară, că vorbim despre DGASPC-uri, că vorbim despre unităţile de învăţământ în sine.

Ea, fiind în dezbatere publică, urmează să primim contribuţiile societăţii civile, pentru ca apoi să o putem populariza şi pentru ca apoi să poată fi utilizată în şcoli”, a spus ministrul Educaţiei, întrebată dacă vor veni cu măsuri prividn prevenirea violenţei în şcoli, la începutul anului şcolar.

”Ne dorim ca prevederile noii Legi a învăţământului pe acest subiect, şi anume acel Program Naţional de combatere a violenţei în şcoli să fie operaţionalizate cât mai repede”, a mai precizat Ligia Deca.

Jumătate dintre elevii români, victime ale situațiilor de violență fizică

O analiză recentă a Organizației Salvați Copiii (finalul anului 2022) arată că jumătate dintre elevii români devin victime ale situațiilor de violență fizică și de amenințare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), asistă în calitate de martori (81%) sau recunosc că au comis ei înșiși astfel de fapte (27%).

Îngrijorătoare este și evoluția procentului elevilor care spun că au fost victime ale bullying-ului: de la 29% în 2016 la 49% în 2022, potrivit datelor comparative ale anchetelor derulate de Salvați Copiii România.

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele