Jurnalistul Christo Grozev – plasat pe ”lista celor mai căutați” din Rusia în luna decembrie a anului 2022 – este principalul investigator pentru Rusia al grupului de investigații Bellingcat, anchetele jurnalistice fiind concentrate amenințările la adresa securității, operațiunile clandestine extrateritoriale și militarizarea informațiilor.
Christo Grozev are în palmaresul său jurnalistic dezvăluiri extrem de deranjante pentru Kremlin și pentru Vladimir Putin, dar a fost informat, surprinzător, că nu poate participa la premiile cinematografice ale Academiei Britanice (BAFTA) din acest an – jurnalistul ar fi trebuit să participe în calitate de colaborator la documentarul ”Navalny” -, decizia fiind luată la recomandarea poliției britanice.
Coproducția realizată de CNN Films și HBO urmărește chiar activitatea lui Christo Grozev, a jurnaliștilor CNN și a echipei lui Alexey Navalnîi în dezvăluirea complotului care l-a avut ca țintă pe disidentul rus în anul 2020.
Reportajele lui Christo Grozev și ale echipei sale au scos la iveală informații despre o unitate de elită care îl urmărea pe Alexei Navalnîi ”la ordinul președintelui Vladimir Putin” timp de trei ani – inclusiv la momentul când disidentul a fost otrăvit, iar corpul său său a fost devastat de agentul neurotoxic Novichok în orașul siberian Tomsk, în august 2020.
Jurnalistul de investigații s-a declarat surprins de această decizie luată la recomandarea poliției britanice, dezvăluind că motivul invocat a fost acela că el și familia sa reprezintă un ”risc de securitate”.
Christo Grozev a mai precizat că nu înțelege cum fiul sau fiica sa ar putea să reprezinte un astfel de risc, punctând și că astfel de decizii scot în evidență ”pericolele din ce în ce mai mari la adresa jurnaliștilor independenți din întreaga lume”.
”Am fost surprins să descopăr că întreaga mea familie și cu mine am fost cu toții interziși de poliția britanică să participăm la premiile BAFTA din acest weekend, unde este nominalizat documentarul «Navalny». Motivul invocat: reprezentăm un risc pentru securitatea publică
Înțeleg necesitatea de a menține siguranța publică (deși nu înțeleg cum fiul meu sau fiica mea adolescentă constituie un risc pentru public). Dar momente ca acesta arată pericolele din ce în ce mai mari la adresa jurnaliștilor independenți din întreaga lume”, a transmis Christo Grozev, citat de Mediafax.
”Aceste pericole nu provin doar de la dictatori criminali, ci și din faptul că vocile jurnaliștilor sunt înăbușite – în loc să fie amplificate – de către lumea civilizată pe care încearcă să o servească”
Jurnalistul Christo Grozev
Împotriva lui Christo Grozev a fost deschis un dosar penal privind răspândirea de ”știri false” despre armata rusă.
Acesta a declarat că nu înțelege motivele care au dus la plasarea sa pe ”lista celor mai căutați” din Rusia, însă a concluzionat că autoritățile de la Moscova sunt ”speriate”.
”Nu am nicio idee despre motivele pentru care Kremlinul m-a pus pe lista de persoane căutate, prin urmare nu pot oferi niciun comentariu în acest moment.
”Într-un fel, nu contează – de ani de zile au arătat clar că sunt speriați de munca noastră și că nu s-ar opri de la nimic pentru a o face să dispară”, a scris Christo Grozev într-o postare pe Twitter .
Citește și: