Ploaia care va veni…

Ploaia care va veni...
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 18/09/2024, 09:43

N-am mai fost de ceva vreme la cafeneaua asta. Aici, totdeauna am întâlnit, într-o singură dimineață, toți oamenii de pe planetă. De la mămica nepieptănată care fură o gură de cafea, împingând de căruciorul tot mai greu și mai puțin îngrijit, din care se aude plângând (sau râzând?, dar cine mai face diferența) un bebeluș care mâine, crescând, va avea dreptul să uite tot, până la cei doi domni care vin aproape în fiecare dimineață aici, împreună cu o doamnă care vorbește încet, ca să deconspire, parcă, într-un „trialog” la prima oră, cele mai importante secrete ale omenirii.

În cafeneaua asta, din care nu se pleacă de tot niciodată, trece, într-o singură dimineață, întreaga lume. Vine și fiul magnatului care se preface, la nesfârșit, că duce o viață simplă și care, din aceeași politețe impusă, cumpără o cafea cu lapte și pentru colega de birou care nu-și permite să întârzie.

Vine și italianul care strigă de se aude până la mansarda blocului care găzduiește, la parter, această lume în miniatură: ba vorbește cu vreun avocat de la el de-acasă, ba cu vreun avocat de la noi de acasă. În orice caz, niciodată nu rezolvă „cazul”. Rămân vorbe de aruncat, ca mici grenade care, la câteva secunde după detonarea prin pronunție, explodează și fac aerul mai greu de respirat.

„Pentru aici, la pachet?”, „Nu, la pachet”, răspunde băiatul cu geacă neagră, curier, care tocmai a intrat și care a primit, într-o singură frază două variante perfect opuse. Prin urmare, răspunde și el în două direcții. Cam cum votăm noi, la fiecare patru ani, atunci când, între două (era să scriu nouă!) tururi de scrutin ne răzgândim și renunțăm să mai votăm pentru vreunul dintre domni – sau vreuna dintre doamne – pentru a ștampila împotriva cuiva. Ne place votul împotrivă!, oricât de puternică ar fi opoziția care ne ține (chiar ne ține?) locul, zi de zi, în plen.

„Bună dimineața! Ce devreme ați venit azi!”, se mai aude de lângă aparatul de cafea care continuă să topească în cald boabe măcinate adineauri, ca într-o pedeapsă cu executare pe care destinul o dă câtorva saci de cafea aduși de prin Brazilia sau Columbia, drum lung, până pe aici, prin Bucureștii șantierelor deschise și niciodată terminate.

La radio se aude muzică antrenantă, dar e dată încet, de parcă n-ar vrea să ne trezească cu forța: numai dacă doriți să fiți treziți și să auziți această tobă care se asortează cum nu se poate mai bine cu vreun claxon isteric de pe străduța pe care deja, la ora asta, nu mai găsești loc de parcare.

A mai venit o doamnă, a scos calculatorul și probabil că scrie, la fel ca mine, despre cafeneaua în care, într-un mod straniu, încape, într-o singură dimineață, o lume întreagă. Mai ticăie și un mouse în dreapta mea, de la domnul cu ochelari care era aici încă dinainte să ajung eu, pe la opt și un pic. Se mai aude o alarmă, e vremea să ne trezim. Uite-l și pe gunoierul care trece totdeauna, aproape la aceeași oră, prin fața aceleiași cafenele, împingând de tomberonul verde și privind albastrul cerului. Oare ajunge pentru toți acest albastru?

„Azi e miercuri?”, întreabă domnișoara care prepară, cu multă răbdare, încă un espresso lung. „Da”, răspunde clienta care îi e mai aproape. „Aoleu, și azi plouă?”, revine aceeași voce, făcând ordine în raftul cu croissante cu ciocolată sau unt. „Da, da”, răspunde aceeași clientă, privind pe fereastra mare și văzând cum se înlăcrimează trotuarul de peste drum. Și azi plouă. Dar nu ne spală de păcate. Și nici de gânduri negre. Următorul, vă rog! – Două Latte cu lapte de migdale!


Citește și:

Nouă cu noroc

N-a fost pentru noi

Oare se întâmplă minunea?

Viața noastră unde e?

Ce-o fi cu trenurile noastre?

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Inteligența Artificială poate face „81 de ani de muncă de detectiv în 30 de ore”