PMP solicită MAJORAREA salariilor profesorilor cu 50%: „Bugetul Ministerului Educaţiei este de 2,1% din PIB, insuficient pentru sistemul educaţional”
Partidul Mișcarea Populară (PMP) solicită majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Revendicările sistemului educaţional sunt extrem de pertinente, pornind de la majorarea salariilor, plata unor sporuri, a orelor suplimentare, dar şi a altor drepturi prevăzute în legislaţia în vigoare şi în contractele de muncă, creşterea anuală a investiţiilor şi, nu în ultimul rând, utilizarea unui alt program în afară de EduSal, se arată într-un comunicat al formațiunii politice.
„Salariile personalului didactic şi a personalului auxiliar sunt extrem de scăzute comparativ cu salariul mediu pe economie.
𝗗𝗲 𝗲𝘅𝗲𝗺𝗽𝗹𝘂, 𝘂𝗻 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝗼𝗿 𝗶̂𝗻𝘁𝗿𝗲 𝟮𝟱 𝘀̧𝗶 𝟯𝟱 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗶 𝗰𝗮̂𝘀̧𝘁𝗶𝗴𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝗷𝘂𝗿 𝗱𝗲 𝟮.𝟯𝟬𝟬 𝗹𝗲𝗶 𝗻𝗲𝘁, 𝗶̂𝗻 𝘁𝗶𝗺𝗽 𝗰𝗲 𝘂𝗻 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝗼𝗿 𝗰𝘂 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝟮𝟱 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗶 𝘃𝗲𝗰𝗵𝗶𝗺𝗲, 𝗰𝘂 𝘁𝗼𝗮𝘁𝗲 𝘀𝗽𝗼𝗿𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝘀̦𝗶 𝗴𝗿𝗮𝗱𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗶𝗱𝗮𝗰𝘁𝗶𝗰𝗲, 𝗳𝗮̆𝗿𝗮̆ 𝗼𝗿𝗲 𝘀𝘂𝗽𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲 – 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝗼𝗯𝗶𝗰𝗲𝗶 𝗻𝘂 𝗲𝘅𝗶𝘀𝘁𝗮̆ – 𝗮𝗿𝗲 𝘂𝗻 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗿𝗶𝘂 𝗻𝗲𝘁 𝗱𝗲 𝗮𝗽𝗿𝗼𝘅𝗶𝗺𝗮𝘁𝗶𝘃 𝟲.𝟬𝟬𝟬 𝗹𝗲𝗶, 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗿𝗶𝘂 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝟮𝟱% 𝗴𝗿𝗮𝗱𝗮𝘁̧𝗶𝗲 𝗱𝗲 𝗺𝗲𝗿𝗶𝘁 𝘀̧𝗶 𝟭𝟬% 𝗱𝗶𝗿𝗶𝗴𝗲𝗻𝘁̧𝗶𝗲, 𝘀𝗽𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗲𝘀 𝘀̧𝗶 𝗻𝗼𝗿𝗺𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗵𝗿𝗮𝗻𝗮̆. 𝗗𝗲 𝗽𝗿𝗲𝗰𝗶𝘇𝗮𝘁 𝗰𝗮̆ 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗮𝗹𝗼𝗰𝗮𝘁𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗶𝗿𝗶𝗴𝗲𝗻𝘁̧𝗶𝗲 𝘀̧𝗶 𝗴𝗿𝗮𝗱𝗮𝘁̧𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗺𝗲𝗿𝗶𝘁 𝗻𝘂 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗶𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝘁𝗼𝘁̧𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝗼𝗿𝗶𝗶, 𝗶𝗮𝗿 𝗶̂𝗻 𝗹𝗶𝗽𝘀𝗮 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗼𝗿𝗮, 𝗰𝗵𝗶𝗮𝗿 𝘀̧𝗶 𝗹𝗮 𝘂𝗻 𝗻𝗶𝘃𝗲𝗹 𝗺𝗮𝘅𝗶𝗺 𝗱𝗲 𝘃𝗲𝗰𝗵𝗶𝗺𝗲, 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗿𝗶𝘂𝗹 𝗻𝗲𝘁 𝗻𝘂 𝗱𝗲𝗽𝗮̆𝘀̧𝗲𝘀̧𝘁𝗲 𝟰.𝟬𝟬𝟬 𝗹𝗲𝗶, 𝗰𝗲𝗲𝗮 𝗰𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗰𝗲𝗹 𝗽𝘂𝘁̧𝗶𝗻 𝘂𝗺𝗶𝗹𝗶𝘁𝗼𝗿.
La fel de jenante sunt şi salariile conducătorilor instituţiilor de învăţământ, în contextul în care personalul de conducere desfăşoară atât activităţi de predare cât şi manageriale.
Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei este o altă revendicare pertinentă, necesară pentru buna funcţionare a sistemului educaţional din România. EduSal creează mari probleme deoarece nu este gestionat de profesionişti. De aceea, este necesar un program de salarizare gestionat şi administrat exclusiv de profesionişti din cadrul Ministerul Educaţiei, care trebuie să fie salarizaţi corespunzător.
Pentru majorarea salariilor creşterea trebuie să fie de cel puţin 50%, bani alocaţi de la bugetul de stat, prin realocări de la alte ministere care pot accesa ușor fonduri din proiecte europene. Aceeaşi creştere trebuie să se aplice, conform contractului colectiv de muncă, şi pentru orele suplimentare acordate conform legislaţiei în vigoare.
La acest moment, bugetul Ministerului Educaţiei este de 2,1% din PIB, insuficient pentru a acoperi nevoile sistemului educaţional. De aceea este extrem de necesară alocarea a 4% din PIB, fonduri care completate cu banii din PNRR, pot asigura o finanţare corectă a sistemului educaţional. Utilizarea fondurilor europene din cadrul PNRR, pentru achiziţia de mobilier, echipamente didactice IT şi nu numai sunt câteva exemple elocvente de proiecte care se pot realiza pe mai multe paliere, care trebuie încurajate şi sprijinite de către Ministerul Educaţiei”, este mesajul transmis de Botea Viorel, preşedinte PMP Brăila, fost inspector şcolar general.