Partidul Național Liberal (PNL) a transmis marți un mesaj după adoptarea unui acord de sprijin între statul român și compania Nuclearelectrica.
Potrivit formațiunii, acest acord reprezintă un pas important în ceea ce privește construirea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.
„S-a făcut un important pas înainte pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, prin adoptarea de către Parlament a legii pentru aprobarea semnării Acordului de Sprijin între stat și Nuclearelectrica. Deputații PNL au votat actul normativ care creează cadrul tehnic în care se va derula investiția în aceste două reactoare. Sunt stabilite modalitățile de cooperare între părți, dar și angajamentele și obligațiile statului privitoare la finanțarea proiectului, la implementarea măsurilor de sprijin și la crearea cadrului legislativ necesar proiectului.
Cele două reactoare sunt programate să devină funcționale în 2030, respectiv 2031, urmând să majoreze contribuția domeniului nuclear în coșul energetic național de la 20% la 36%. Operaționalizarea reactoarelor va crea locuri de muncă, va dezvolta lanțul de furnizori și va îmbunătăți calitatea pregătirii energeticienilor români. Nu în ultimul rând, sporirea producției de electricitate de la Cernavodă va contribui la atingerea obiectivelor de decarbonare și va aduce România mai aproape de obținerea independenței energetice”, se arată în mesajul publicat pe Facebook de PNL.
Proiectul de lege privind aprobarea semnării Acordului de sprijin între statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica SA pentru construcția Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă a fost adoptat, marți, de deputații din Parlament.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect, care deja a trecut de votul Senatului.
Potrivit expunerii de motive, „scopul acordului este de a stabili modalităţile efective de cooperare între părţi, prin stabilirea unor angajamente şi obligaţii ale statului român privind asigurarea măsurilor necesare finanţării proiectului, implementarea şi adoptarea măsurilor de sprijin, inclusiv măsuri de ordin legislativ. De asemenea, acordul stabileşte ca părţile să negocieze şi să încheie contracte de implementare subsecvente, cu respectarea principiilor stabilite de acord”.
Potrivit unui amendament, „statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, în calitatea sa de acţionar semnificativ al CNTEE Transelectrica SA (Transelectrica), dar şi în calitatea sa de autoritate de stat, va dispune măsurile necesare cu privire la finalizarea de către Transelectrica, până la data punerii în funcţiune a proiectului, a liniilor de transport a electricităţii care să permită racordarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă la Sistemul Electroenergetic Naţional şi evacuarea energiei electrice produse de proiect”. Citește mai mult…