Poezie sfâșietoare și mesaj de adio pentru copiii înecați în Siret: ”La Onișcani sunt cinci cruci de băietani” – FOTO
Autoarea poeziei emoționante, o mamă din comuna Filipești, spune că versurile se vor transforma într-o baladă populară, iar mesajul să ajungă ”la cei abilitați” și obligați să-și facă datoria pentru a stabili dacă tragedia putea fi prevenită.
În locul în care avut loc tragedia a fost o balastieră. Mai multe instituții trebuie să răspundă la întrebări, mai ales că zona nu era semnalizată. Nu exista nicio informare despre pericolul care pândea din adâncurile gropilor care s-au format după ce au fost scoase tone de balast.
”Plânge cerul și pământul. La Siret, la Onișcani, au murit cinci băietani…..”, așa începe poezia emoționantă semnată de Lenuța S., o femeie din comuna băcăuană Filipești, acolo unde cinci copii au fost răpiți de râul Siret, iar în sufletele părinților s-au săpat gropi adânci pline de durere ce nu se vor mai astupa niciodată.
”Cinci copii s-au înecat, duminică, în râul Siret, pe raza localităţii Cotu Grosului, din comuna Filipești. Șapte copii au mers la scăldat, iar cinci au fost răpiți. Echipajele medicale de la fața locului le-au aplicat manevre de resuscitare, însă fără succes. Este vorba de doi frați, de 14 și 17 ani, și prietenii lor de 14, 17 și 18 ani”
ISU Bacău
Plânge cerul și pământul
La Siret, la Onișcani,
Au murit cinci băietani.
Bucuroși, nevoie mare,
Au plecat la scăldătoare.
Zi de sfântă sărbătoare,
Duminică, amiază-mare.
Apele’ învolburate,
Dar ei nu știau să-noate.
Au intrat pe rând, toți, șapte,
Al optulea a stat deoparte.
Când strigau după ajutor,
Le-a întins un bețişor.
A scos unu’ c-o prăjină,
Pe altul l-apucat de mână.
Doară doi el a salvat,
Ceilalți cinci, s-au înecat.
Doi erau frați buni de sânge,
Lacrima mamei n-ajunge.
La Siret, la Onișcani,
Sunt cinci cruci de băietani.
La Siret, pe malul stâng,
Stau mamele lor și plâng.
Plâng și satele vecine,
Și măicuțele străine.
Plânge cerul și pământul,
Păsărilor le-a stat cântul…
”Sunt trăirile mele. Exprimă ceea ce simt! Încerc să mai alin suferința, dar este imposibil… la copii totul se termină, de la copii totul începe… Nu i-am cunoscut personal, dar asta nu contează. Nu trebuia să-i fi cunoscut. Sunt români, sunt tineri, sunt ai noștri. Din păcate, copiii noștri pier, iar pe cei ce ne conduc nu-i interesează decât funcțiile, tinerii nu au nimic, mai ales la țară… Autoritățile fac tot posibilul să scape de orice obligație de a le face tinerețea fericită”, transmite autoarea poeziei.
”Mama le-a scris, fiica le va învia printr-o baladă”
Versurile Lenuței vor fi dăruite fiicei, Diana Sârbu, interpretă de muzică populară, pentru a păstra vii sufletele celor cinci copii nevinovați printr-o baladă. Mesajul emoționant trebuie să ajungă și ”la cei abilitați” și obligați să-și facă datoria pentru a stabili dacă tragedia putea fi prevenită.
”Aceste versuri se vor transforma într-o baladă populară a zilelor noastre și va fi înregistrată la rece fără acompaniament, exact așa ca trupurile copiilor … reci”, încheie autoarea poeziei.
În timp ce Lenuța așeza pe hârtie poezia sfâșietoare, mama celor frați răpiți de râul Siret, Lămâița Buta, posta pe o rețea de socializare o fotografie a copiilor, alături de mesajul: ”Îngerașii lui mama… puiuții mei”.
Mărturisiri cutremurătoare: ”Îi vedeam pe toţi că se scufundă”
Singurii supravieţuitori ai tragediei şi salvatorul lor au făcut mărturisiri de-a dreptul cutremurătoare despre ce s-a întâmplat în momentele fatale.
Cinci adolescenţi au murit înecaţi în râul Siret, duminică, după ce, potrivit martorilor, ar fi încercat să-şi salveze prietenii care erau la un pas să se înece, însă au fost ei luaţi de curenţi.
Erau opt, cu toţii. Când să plece spre casă, doi dintre ei au alunecat pe mal şi au strigat după ajutor. Prietenii lor au format un lanţ uman şi au încercat să-i tragă afară, dar au căzut, rând pe rând, în apă. Alexandru, unul din tinerii pe care au încercat să-l salveze, şi Cosmin, ultimul din lanţ, au fost singurii care au scăpat cu viaţă (mai multe detalii AICI).
„S-au prins unii de alţii şi când ne-a tras, eu am dat drumul la un moment dat, să nu-i tragă pe toţi după mine. Din păcate, n-am mai văzut nimic după aceea. Îi vedeam pe toţi că se scufundă”, spune Alexandru Fătu, supravieţuitor , în vârstă de 18 ani.