Polița RCA va fi obligatorie pentru trotinetele electrice. Numărul accidentelor grave de circulație în care au fost implicați conducători de trotinete a crescut de aproape 20 de ori în ultimii patru ani

Polița RCA va fi obligatorie pentru trotinetele electrice. Numărul accidentelor grave de circulație în care au fost implicați conducători de trotinete a crescut de aproape 20 de ori în ultimii patru ani
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 07/12/2022, 11:00

Orice posesor de trotinetă electrică va trebui să încheie o poliță RCA, începând de anul viitor. Obligativitatea este impusă printr-o directivă europeană, pe care oficialii români urmează să o transpună în legislația națională.

Creșterea numărului de accidente grave în care au fost implicați conducători de trotinete electrice a determinat autoritățile europene să introducă acest mijloc de transport printre vehiculele pentru care este obligatorie încheierea unei asigurări de răspundere civilă auto (RCA), pentru o mai bună protectie a cetățenilori europeni, fie că sunt asigurați sau ar putea deveni persoane prejudiciate în urma unui accident.

„De la intrarea în vigoare a Directivei 2009/103/CE, pe piață au intrat numeroase tipuri noi de vehicule motorizate. Unele dintre acestea sunt acționate de un motor pur electric, altele, de echipamente auxiliare. Astfel de vehicule ar trebui luate în considerare la definirea noțiunii de «vehicul». Definiția respectivă ar trebui să se bazeze pe caracteristicile generale ale unor astfel de vehicule, în special viteza maximă constructivă și masa proprie maximă a acestora, și ar trebui să se prevadă că include numai vehiculele acționate exclusiv în mod mecanic. Definiția ar trebui să se aplice indiferent de numărul de roți ale vehiculului. Această definiție nu ar trebui să includă scaunele rulante destinate utilizării de către persoanele cu dizabilități fizice”, se arată în Directiva (UE) 2021/2118 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021, care a modificat Directiva 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi.

Câte accidente au provocat trotinetele

Numărul accidentelor grave de circulație în care au fost implicați conducători de trotinete electrice a crescut de aproape 20 de ori în ultimii patru ani, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), citate de reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Mai exact, până în septembrie, s-au produs 198 de accidente grave în care au fost implicate trotinete electrice. În urma acest accidente, 13 persoane și-au pierdut viața, peste 200 au fost rănite grav și alte 12 au suferit răni ușoare.

Majoritatea acestor accidente s-au produs din vina conducătorilor de trotinete, principala cauză fiind abaterile săvârșite în trafic, precum neadaptarea vitezei la condițiile de drum, neacordarea priorității vehiculelor, neasigurarea la schimbarea direcției de mers și circulația pe sens opus.

„Cu toate acestea, este de presupus că numărul total al accidentelor rutiere în care sunt implicați utilizatorii de trotinete electrice este mult mai mare, având în vedere faptul că singurele evenimente care sunt evidențiate din perspectivă statistică sunt cele soldate cu victime, soluționate de către Poliție (este plauzibil ca multe dintre accidentele soldate numai cu pagube materiale să nu fi fost declarate)”, precizat recent reprezentanții UNSAR.

Modificarea legilslației naționale este în sarcina instituției responsabile de reglementarea și monitorizarea pieței asigurărilor, respectiv Ministerul Finanțelor, prin Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„La momentul actual, în cadrul ASF, se află în lucru un proiect de modificare a legislației primare RCA prin intermediul căruia se asigură transpunerea Directivei (UE) 2021/2118 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi (Directiva MID)”, au răspuns, la solicitarea Gândul, reprezentanții instituției.

În privința noilor categorii de vehicule pentru care va exista obligativitatea încheierii unui contract RCA, reprezentanții ASF precizează că sunt propuse a fi acele vehicule care, potrivit articolului 1, punctul 1 din cuprinsul Directivei MID, au fie o viteza maximă constructivă mai mare de 25 km/h, fie o masă proprie maximă mai mare de 25 kilograme și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h.

„Referitor la tarifele RCA, menționăm faptul că legislația europeană, prin dispozițiile art. 21 și 181 din Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II), nu permite intervenția statelor membre asupra nivelului primelor practicate de către asigurători și asupra modului de calcul al acestora”, au trasmis, pentru Gândul, reprezentanții ASF.

Termenul de transpunere în legislația națională este 23 decembrie 2022, potrivit centralizării Ministerului Afacerilor Externe.

Dat fiind că modificările legislative sunt încă în lucru, reprezentații UNSAR au evitat să comenteze cu privire la un eventual studiu de impact și eventuale variante de calcul pentru polița RCA.

Conducerea UNSAR atrăgea atenția, în septembrie, asupra nevoii de conștientizare a riscurilor pe care și le asumă cei care circulă cu trotineta electrică, care a devenit în ultimii ani un mijloc de transport din ce în ce mai popular, datorită avantajelor pe care le oferă.

Potrivit UNSAR, mai mulți asigurători au venit în sprijinul clienților cu produse de asigurare care oferă protecție financiară și pentru astfel de  situații neprevăzute. Așadar, în cazul în care o persoană care circulă cu trotineta electrică sau cu bicicleta accidentează pe cineva sau provoacă o daună materială, costurile financiare rezultate pot fi preluate de asigurător, în limita de răspundere acoperită prin polița achiziționată.

Totodată, dacă o asigurare de răspundere civilă dedicată trotinetelor ajută atunci când accidentul s-a produs din vina conducătorului acesteia, provocând daune unor terți, pentru cel vinovat, o poliță de asigurare de accidente persoane, de sănătate sau de viață poate fi o soluție eficientă în cazul în care este nevoie de îngrijiri medicale.

Regulament pentru folosirea trotinetelor în București

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service prin intermediul platformelor online pe domeniul public al Municipiului București – pus în transparență decizională în septembrie și în dezbatere publică în octrombrie – include o serie de noi obligații pentru cei care folosesc trotinetele:

  • conducătorii trebuie sa aibă minim 14 ani;
  • casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă;
  • în cazul în care un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă; în lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h;
  • trotinetele trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare vizibile, dispozitive reflectorizant-fluorescente, sistem de frânare eficace și sistem de avertizare sonoră;
  • este interzisă folosirea dispozitivelor/gadgeturilor, inclusiv a căştilor audio, în timp ce este condusă trotineta electrică.

Regulamentul se aplică operatorilor de flote de trotinete electrice precum și utilizatorilor acestora.

Conform proiectului de regulament, este obligatoriu ca operatorii să dețină autorizație, care se eliberează în urma cererii depuse în acest sens la Direcția Transporturi din cadrul Primăriei.

Condiții pentru utilizarea trotinetelor electrice:

  • parcarea se face pe trotuar, în zone special amenajate;
  • dacă circulă pe drumurile publice, trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare (lumina albă sau galbenă în față și lumina roșie în spate) vizibile, dispozitive reflectorizant-fluorescente, sistem de frânare eficace și sistem de avertizare sonoră;
  • este interzis circulația pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare;
  • utilizatorii au obligația să circule cu luminile aprinse în orele întunecate ale zilei și/sau cu vizibilitate redusă;
  • circulația pe drumurile publice se va desfășura prin respectarea regulilor de circulație în vigoare;
  • este interzisă circulația pe drumurile publice a mai mult de o persoană pe un singur vehicul sau dispozitiv electric;
  • atunci când circulă pe drumurile publice în grup, trebuie conduse numai pe un singur rând;
  • in timpul circulației pe drumurile publice, utilizatorii sunt obligați să aibă la ei actul de identitate.

Codul de conduită al utilizatorului de trotinetă electrică interzice:

  • depășiri ale autovehiculelor aflate în mers;
  • conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe interzise;
  • circulația pe trotuare, cu excepția cazului în care pe trotuare sunt amenajate piste speciale destinate bicicletelor și trotinetelor electrice sau când trotineta electrică este transportată fără acționare electrică pentru a fi parcată;
  • dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor și a trotinetelor electrice, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă;
  • circulația pe aleile din parcuri sau grădini publice;
  • circulația pe străzile și drumurile din categoria P (pietruite) și NR (nereabilitate);
  • circulația cu viteza mai mare de 25 de kilometri pe oră;
  • circulația în zonele marcate cu indicatorul rutier ,,Acces interzis bicicletelor”;
  • transportarea pe trotineta electrică a altor persoane sau bagaje;
  • deplasarea în paralel cu un alt vehicul electric individual sau cu două roți;
  • conducerea fără a ține ghidonul;
  • transportarea, remorcarea sau împingerea de obiecte care creează un pericol pentru alți participanți la trafic;
  • conducerea în zone destinate numai pentru pietoni;
  • folosirea de accesorii sau dispozitive mobile (telefon, smartphone, tablete etc), inclusiv caști audio, de persoana care conduce o trotinetă electrică;
  • parcarea trotinetelor pe carosabilul auto sau pe pistele de biciclete.

Ce amenzi riscă persoanele care conduc trotinete dacă încalcă regulile de circulație

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 de lei la 400 de lei:

  • staţionarea trotinetelor electrice în locurile interzise;
  • neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staţionate neregulamentar.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei:

  • amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatorii de flote de trotinete electrice fără avizul Directiei Transporturi din cadrul Primăriei; totodată, se dispune şi ridicarea acestora de pe domeniul public de către Primărie, prin Poliția Locală;
  • amplasarea pe domeniul public de către operatorii de flote de trotinete electrice a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către Primărie, în baza documentaţiei depuse.

Proiectul integral poate fi vizualizat aici.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar