O mașină a ajuns să coste o mică avere, iar asta pentru că tarifele polițelor RCA sunt în continuă creștere. Doar în ultimii 5 ani, prețul asigurării a crescut de trei ori, chiar și pentru conducătorii auto care nu au generat daune.
Șoferii din București și din Ilfov vor plăti și cu 40% mai mult pentru o poliță RCA decât un șofer care are mașina înmatriculată în alt județ, potrivit noilor tarife de referință publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Tarifele polițelor RCA au crescut vertiginos în ultimii cinci ani, iar majorarea anulează practic bonitatea câștigată de șoferii care nu au avut daune.
Doar în ultimele 12 luni s-a înregistrat o creștere a tarifului de peste 40% chiar dacă prețurile au fost plafonate începând cu aprilie 2023. Polițele RCA s-au scumpit, în medie de peste două ori și chiar de trei ori în unele cazuri, față de acum cinci ani.
Din păcate, la tarifele RCA nu mai există o legătură cu puterea de cumpărare a populației, cu salariul mediu pe economie. Este o legătură cu interesele companiilor din domeniu de a-și asigura volumele financiare pentru a rămâne pe o piață românească piață închisă, fără o concurență reală.
Una din principalele cauze care a crescut prețul polițelor este falimentul celor trei firme din piața RCA. În același timp, asiguratorii dau vina pe numărul mare de daune și pe prețurile practicate de service-uri pentru majorarea tarifelor. Șoferii sunt nemulțumiți și spun că au ajuns să plătească și de două sau trei ori mai mult pentru o poliță RCA.
În plus, noile tarife de referință prevăd ca toți șoferii din București și Ilfov să plătească mai mult și cu 40% pentru o poliță RCA decât un șofer care are mașina înmatriculată în alt județ. Motivele invocate de Autoritate a de Supraveghere Financiară sunt frecvența ridicată accidentelor din jurul Capitalei într-o statistică europeană, Bucureștiul este pe primul loc în ceea ce privește numărul daunelor.
Prețurile RCA rămân plafonate până la data de 30 septembrie Analiștii economici se așteaptă ca tarifele RCA să înregistreze creșteri ale tarifului și cu 30% după eliminarea acestei plafonări.