Poliția a percheziționat două case de licitații care ar fi scos pe piață tablouri calpe. Cum funcționează PIAȚA FALSURILOR

Publicat: 18/09/2024, 15:50
Actualizat: 19/09/2024, 17:17

Poliția a percheziționat miercuri două case de licitații din București și a confiscat mai multe falsuri, în acest caz reproduceri ale unor tablouri de valoare pe piața de artă. Pe piața mondială, afacerea cu opere de artă, mai ales pictură, este una fabuloasă, de miliarde de dolari. Artiști geniali pot reproduce orice, dar aceste opere pot fi vândute doar cu complicitatea experților care atestează autenticitatea și caselor de licitații. România nu putea fi ocolită de acest fenomen.

Miercuri, poliţiştii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Sector 2 au pus în executare 2 mandate de percheziție, la sediile a două societăți comerciale, din Municipiul București, într-un dosar penal privind săvârșirea de infracțiuni economice.

Surse judiciare au precizat că cele două case de licitaţii aveau lucrări de Alma Redlinger, dar se presupune că sunt false, întrucât nu ar fi originală acea semnătură, conform news.ro.

Cum merge piața

Un expert consultat de Gândul, a cărui identitate va fi protejată, explică sumar cum decurg lucrurile. Sunt amănunte banale pentru specialiștii din industrie.

„Măiestria autorului unui fals este indispensabilă. Dar complicitatea unui expert, sau mai mulți, este primordială. Nu contează semnătura calpă impecabilă a autorului, cât cea autentică a expertului. Nici nu știi câte falsuri împopoțonează pereții fraierilor snobi… Sunt falsuri care sunt încuiate în seifuri… Tehnic, în primul rând ai nevoie de materiale din epoca respectivă, pânză și rame, vopselurile pot fi replicate chimic, adică un palimpsest la bază. Apoi de geniul unui artist specializat în autorul respectiv. Știu pe unul, un chinez, care-ți face trei gioconde pe săptămână, cu ochii închiși! Apoi, neapărat, de un expert care să ștampileze calpul. De fraieri nu trebuie să-ți faci griji…”

„Artiștii”, la audieri

În urma punerii în executare a mandatelor de percheziție, de la sediile casei de licitații au fost ridicate mai multe documente, printre care și cele care ar fi stat la baza primirii lucrărilor. Persoanele vizate vor fi conduse la audieri.

În fapt, în perioada 11 aprilie 2023 – prezent, la două case de licitații ar fi fost scoase la vânzare un tablou și un lot format din două lucrări, tablouri care, în fapt, nu au fost pictate de către un pictor celebru, dar care ar purta semnătura falsificată a artistului respectiv, pentru a crea apartenența de autenticitate.

Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 2, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de realizarea, în scopul distribuirii de mărfuri-pirat, oferirea, distribuirea, deținerea ori depozitarea sau transportul de mărfuri-pirat, în scopul distribuirii sau în scop comercial, promovarea de mărfuri-pirat prin utilizarea anunțurilor publice ori a mijloacelor electronice de comunicare, prin expunerea ori prezentarea către public a listelor sau cataloagelor de produse ori prin orice alte asemenea mijloace, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătura privată și uz de fals, se arată în comunicatul Poliției.

Citiți și: UPDATE | Percheziții la falsificatori de artă. Peste 200 de colecționari, păcăliți să cumpere tablouri false, vândute ca opere semnate de Grigorescu, Tonitza și Luchian – FOTO

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri