Poliția a percheziționat două case de licitații care ar fi scos pe piață tablouri calpe. Cum funcționează PIAȚA FALSURILOR
This browser does not support the video element.
Poliția a percheziționat miercuri două case de licitații din București și a confiscat mai multe falsuri, în acest caz reproduceri ale unor tablouri de valoare pe piața de artă. Pe piața mondială, afacerea cu opere de artă, mai ales pictură, este una fabuloasă, de miliarde de dolari. Artiști geniali pot reproduce orice, dar aceste opere pot fi vândute doar cu complicitatea experților care atestează autenticitatea și caselor de licitații. România nu putea fi ocolită de acest fenomen.
Miercuri, poliţiştii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Sector 2 au pus în executare 2 mandate de percheziție, la sediile a două societăți comerciale, din Municipiul București, într-un dosar penal privind săvârșirea de infracțiuni economice.
Surse judiciare au precizat că cele două case de licitaţii aveau lucrări de Alma Redlinger, dar se presupune că sunt false, întrucât nu ar fi originală acea semnătură, conform news.ro.
Cum merge piața
Un expert consultat de Gândul, a cărui identitate va fi protejată, explică sumar cum decurg lucrurile. Sunt amănunte banale pentru specialiștii din industrie.
„Măiestria autorului unui fals este indispensabilă. Dar complicitatea unui expert, sau mai mulți, este primordială. Nu contează semnătura calpă impecabilă a autorului, cât cea autentică a expertului. Nici nu știi câte falsuri împopoțonează pereții fraierilor snobi… Sunt falsuri care sunt încuiate în seifuri… Tehnic, în primul rând ai nevoie de materiale din epoca respectivă, pânză și rame, vopselurile pot fi replicate chimic, adică un palimpsest la bază. Apoi de geniul unui artist specializat în autorul respectiv. Știu pe unul, un chinez, care-ți face trei gioconde pe săptămână, cu ochii închiși! Apoi, neapărat, de un expert care să ștampileze calpul. De fraieri nu trebuie să-ți faci griji…”
„Artiștii”, la audieri
În urma punerii în executare a mandatelor de percheziție, de la sediile casei de licitații au fost ridicate mai multe documente, printre care și cele care ar fi stat la baza primirii lucrărilor. Persoanele vizate vor fi conduse la audieri.
În fapt, în perioada 11 aprilie 2023 – prezent, la două case de licitații ar fi fost scoase la vânzare un tablou și un lot format din două lucrări, tablouri care, în fapt, nu au fost pictate de către un pictor celebru, dar care ar purta semnătura falsificată a artistului respectiv, pentru a crea apartenența de autenticitate.
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 2, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de realizarea, în scopul distribuirii de mărfuri-pirat, oferirea, distribuirea, deținerea ori depozitarea sau transportul de mărfuri-pirat, în scopul distribuirii sau în scop comercial, promovarea de mărfuri-pirat prin utilizarea anunțurilor publice ori a mijloacelor electronice de comunicare, prin expunerea ori prezentarea către public a listelor sau cataloagelor de produse ori prin orice alte asemenea mijloace, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătura privată și uz de fals, se arată în comunicatul Poliției.