Poliția: Atenție, a revenit metoda de operare „Accidentul”
O bătrână din Suceava a fost vineri seară victima unei tentative de înșelăciune prin metoda „Accidentul”. Poliția atrage atenția că acest mod de operare infracțional nu a dispărut.
„Deși mulți am fi crezut că acest mod de operare în săvărșirea unor înșelăciuni nu mai poate crea victime după mediatizarea intensă și activitățile de informare desfășurate, după o perioadă de ,,acalmie”, se constată o intensificare a activităţii infracţionale pe acest segment”, a transmis, sâmbătă, IPJ Suceava.
Potrivit sursei citate, vineri seară, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie cu privire la faptul că persoane necunoscute au încercat să o păcălească pe mama sa de 82 ani, din mun. Suceava, prin metoda ”accidentul”.
„Femeia de 82 de ani a declarat verbal că, în jurul orei 20.10 a fost sunată pe telefonul fix de către o persoană de sex masculin. Această persoană i-a spus că fiica sa a avut un accident, însă când femeia de 82 de ani i-a cerut să vorbească cu soțul acesteia și a spus că se deplasează la spital să vadă care este situația, apelul a fost întrerupt brusc și nu a mai revenit”, transmite IPJ Suceava.
Potrivit sursei citate, în cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii tentativei la infracțiunea de „înșelăciune”.
Ce este metoda „Accidentul”
„Metoda „Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat, medic, poliţist sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru eliberarea rudei din arest sau pentru a o scăpa de la închisoare”, explică polițiștii.
Sursa cotată mai arată că victimele sunt contacatate de regulă la ore târzii, astfel încât infractorii să poată profita de starea de derută și totodată, să fie îngreunată de către victime contactarea potențialelor rude implicate în accidente sau alte evenimente presupuse.
„În această situaţie creată, persoana vătămată este determinată să depună diferite sume de bani la societăți de curierat financiar, pe numele unor persoane sau să înmâneze direct sumele de bani către anumite persoane indicate”, se mai arată în comunicatul IPJ Suceava.