Poliția de Frontieră: Peste 14 tone de deșeuri, oprite la intrarea în țară. De unde provenea transportul

Publicat: 12 08. 2024, 12:30

Poliția de Frontieră anunță că a oprit la intrearea în țară, la vama Borș II, un transport de 14 tone de deșeuri provenite din Marea Britanie.

„Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș II, împreună cu lucrători ai Comisariatului Județean Bihor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului din județul Bihor, nu au permis intrarea în ţară a unui mijloc de transport încărcat cu bunuri considerate a fi deșeuri, pentru care șoferul nu a putut prezenta documente necesare importului, conform prevederilor legale în vigoare”, se arată într-un comunicat transmis de Poliția de Frontieră.

Potrivit sursei citate, controlul a fost efectuat asupra unui automarfar  înmatriculat în România și condus de un cetăţean român.

„Acesta transporta 14.836 kilograme deșeuri ajutoare umanitare, bunuri care proveneau de la o societate comercială din Marea Britanie, pentru  o firmă din România. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatului Județean Bihor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu care, împreună cu reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului din județul Bihor,  au stabilit faptul că șoferul nu deține documentele complete necesare importului de deșeuri, în consecință, autoritățile de control nu au permis accesul pe teritoriul României”, se mai arată în comunicatul celor de la Poliția de Frontieră.

Mai multe deșeuri descoperite în 2024

Poliția de Frontieră anunța în martie că în urma unor controale amănunțite au fost identificate, în primele două luni ale anului, de peste două ori mai multe transporturi ilegale de deșeuri la punctele de trecere a frontierei față de perioada similară a anului trecut.

În primele două luni  ale anului 2024, au fost descoperite deşeuri în cantităţi însemnate, aproximativ 1.475 tone, după cum urmează: metale – 230.200 kg, mobilă – 211.700, textile/îmbrăcăminte – 185.000 kg, plastic – 155.700 kg, cauciuc (anvelope) – 120.000 kg, alte materiale precum deşeuri amestecate, carton, acumulatori, componente auto, electrocasnice – 575.500 kg.

În perioada similară a anului 2023 au fost descoperite 631 tone deşeuri, înregistrându-se astfel o creştere de 2,3 ori”, transmitea în martie Poliția de Frontieră.