Poliția de Frontieră: Peste 9.000 de ucraineni au intrat ILEGAL în România prin zona de nord de la începutul războiului
Peste 9.000 de ucraineni au trecut ilegal granița de nord a României în ultimii doi ani, de la izbucnirea războiului din Ucraina, spune șeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (IPTF) Sighetu Marmaţiei, Florin Coman.
De altfel, acesta spune că aproape toți migranții depistați trecând frontiera în mod ilegal sunt cetățeni ucraineni.
„Peste 9.000 de cetăţeni ucraineni au trecut ilegal frontieră de nord, în doi ani de zile, de când a început războiul. În anul 2023 au fost înregistrate 2.043 cazuri de trecere frauduloasă a frontierei de stat din Ucraina în România, în care au fost implicaţi 3.868 cetăţeni ucraineni, din care 1.596 pe raza judeţului Maramureş, 1.726 pe raza judeţului Suceava şi 546 la graniţa judeţului Satu Mare cu Ucraina. În momentul depistării, aceştia au solicitat protecţie temporară. Din totalul detecţiilor la frontiera verde, 97,24% sunt cetăţeni ucraineni. La valorile de mai sus se adaugă un număr de 95 de cetăţeni ucraineni care au fost depistaţi în timp ce încercau să treacă fraudulos din România în Ungaria”, a precizat Florin Coman, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, s-a constatat o scădere a numărului de cetăţeni ucraineni la frontiera verde, comparativ cu anul 2022.
„În anul 2023, se constată o mică scădere a cetăţenilor ucraineni depistaţi la frontiera verde, faţă de anul 2022, când au fost depistaţi 4.500, din care 2.000 la graniţa Maramureşului cu Ucraina, aproximativ 1.500 pe raza judeţului Suceava, iar 1.000 pe raza judeţului Satu Mare. De la începutul acestui an, la frontiera de nord a României se constată din nou o creştere a numărului de cetăţeni ucraineni care au fost depistaţi după ce au trecut ilegal frontiera, faţă de aceeaşi perioadă a anul 2023. Astfel că, de la începutul conflictului în Ucraina, mai exact din data de 24 februarie 2022 şi până în prezent, la frontiera de nord a României au fost depistaţi pe raza judeţelor Maramureş, Satu Mare şi Suceava peste 9.000 cetăţeni ucraineni (mai exact 9.112) cu vârste între 18 şi 60 de ani, care au declarat poliţiştilor de frontieră că au fugit din Ucraina din cauza războiului”, a mai spus oficialul.
Mai mulți ucraineni au murit în încercarea de a trece granița
El a precizat că o parte dintre cetăţenii ucraineni care au trecut graniţa în România prin zona montană şi râul Tisa şi-au pierdut viaţa, iar alţii au fost salvaţi.
„Din păcate, mulţi dintre ei îşi pun viaţa în pericol, încercând să traverseze frontiera înot prin apa rece şi învolburată a râului Tisa sau prin Munţii Maramureşului, la altitudini de până la 1.900 de metri, nefiind echipaţi corespunzător pentru terenul greu accesibil, în condiţii de iarnă cu temperaturi foarte scăzute. De când a început conflictul în Ucraina şi până în prezent, am avut parte de mai multe situaţii tragice în care 16 cetăţeni ucraineni au fost descoperiţi decedaţi, 9 pe malul românesc al râului Tisa şi 7 în Munţii Maramureşului. Avem însă şi peste 52 de acţiuni (23 în anul 2023 şi 29 în 2022) de căutare şi salvare a cetăţenilor ucraineni în Munţii Maramureşului, în care alături de Salvamont Maramureş am reuşit să salvăm 72 de cetăţeni ucraineni rătăciţi în zona de frontieră alpină”, a mai explicat Florin Coman.