Poliția Română urmează să ia măsuri fără precedent pentru reducerea traficului și consumului de stupefiante, după scandalul generat atât de incidentele grave soldate cu un mort și alte trei persoane intubate pentru supradoze de droguri și alcool, cât și de numărul uriaș de dosare penale întocmite pentru deținere de droguri de risc și de mare risc pentru consum propriu.
Bilanțul final anunțat de DIICOT cu privire la numărul de dosare penale întocmite pentru deținere și consum de droguri, la festivalul Saga, organizat în perioada 3-5 iunie 2022, pe Arena Națională, a determinat autoritățile să caute soluții în regim de urgență.
Potrivit DIICOT, au fost înregistrate, până în prezent, 74 de cauze penale, dintre care patru imediat după festival și 70 pe 9 iunie, în urma proceselor verbale de constatare primite de la polițiștii și jandarmii care au fost pe Arena Națională în cele trei zile ale evenimentului. Anchetele vor viza fapte de deținerea de droguri de risc și de mare risc pentru consum propriu.
Un tânăr în vârstă de 25 de ani, din Republica Moldova, a murit din cauza unei supradoze cu droguri injectabile, în vreme ce alți doi tineri au ajuns, în comă, la spitalele „Floreasca” și „Sf. Pantelimon”.
Referitor la numărul uriaș de dosare, surse judiciare au afirmat, pentru Gândul, că stupefiantele ar fi fost cumpărate, în mare măsură, de la dealeri care au reușit să intre cu marfa în incinta stadionului.
În acest sens, ar exista indicii conform cărora aceștia ar fi intrat cu aproximativ două ore înainte, după ce ar fi făcut rost de brățări identice celor purtate de organizatori. Pe baza acestora ar fi reușit să treacă de angajații firmei de pază fără să fie controlați.
Surse din Poliția Română au dezvăluit, pentru Gândul, că în ultimele zile au fost organizate mai multe ședințe la care au luat parte șefi din Ministerul de Interne, Poliție, Jandarmerie și reprezentanți DIICOT. Ultima dintre aceste ședințe a fost condusă, la sediul MAI, chiar de către ministrul Lucian Bode.
Sursele citate au menționat că, în urma discuțiilor, s-ar fi stabilit organizarea unei acțiuni de mari proporții împotriva traficanților de droguri de risc și mare risc.
În plus, s-ar fi pus și problema folosirii de câini specializați în depistarea stupefiantelor la evenimentele de mare anvergură, așa cum sunt festivalurile muzicale, în condițiile în care reprezintă oportunități importante pentru dealeri, care au ocazia să-și vândă drogurile în cantități mari și la prețuri de două sau de trei ori mai mari decât de obicei.