Poliția Română, achiziții controversate în starea de urgență. Bastoane cu șocuri în loc de combinezoane și măști de protecție pentru angajații MAI!
Poliția Română a făcut achiziții controversate în starea de urgență. Cel puțin asta reiese dintr-un material promovat de Antena 3, în care se vorbește despre câteva contracte derulate de șefi din MAI când mai erau doar două zile înainte de încheierea stării de urgenţă.
Profitând de faptul că era liber la achiziţii fără licitaţii, Poliţia Română nu s-a grăbit să cumpere echipamente de protecţie și materiale sanitare, ci a avut în vedere bastoane cu electroșocuri, arată Antena 3.
Pe ce a spart Poliția Română 1,3 milioane de lei
În penultima zi a stării de urgenţă, când țara era lovită de „uraganul” Covid, cu peste 16.000 de infectaţi şi 1.036 de morţi, iar la Suceava se murea pe capete, Poliţia Română a găsit că este oportun să spargă pușculița MAI.
În loc să-și facă stocuri de alcool sanitar, măşti de protecţie, biocide sau combinezoane, șefii Poliției Române se reped să încheie trei contracte prin negociere directă, susține A3. Ce au cumpărat:
- 4000 de căşti de protecţie cu vizor (582.624 lei cu TVA);
- 400 complete de blocare trecere auto (259.086 lei cu TVA);
- 4000 bastoane cu eletroşocuri (509.320 lei cu TVA).
Poate că, într-adevăr, era nevoie și de bastoane cu electroșocuri, dar în mod cert nu neapărat atunci și nu atât de mult ca de materiale sanitare. Acestea din urmă au fost lăsate în grija statului român, ca o povară pe umerii și-așa coborâți ai bugetului public.
Bastoane cu electroșocuri, dar care nu funcționau!
Și asta nu e tot! Conform unor surse din IGPR, se pare că, la recepţia bastoanelor cu şocuri electrice, jumătate dintre ele nu funcţionau! Dovada stă în procesul-verbal întocmit la momentul respectiv. Chiar și în asemenea condiții precare, bastoanele au fost împărţite poliţiştilor de la Ordine Publică, însă multe au început să cedeze după câteva zile.
Cum a fost posibil așa ceva? Explicația ar sta în faptul că bastoanele livrate MAI au fost cumpărate din China printr-un SRL românesc, care ar fi plătit „cel mult 18 dolari” pe o bucată, arată Antena 3, înainte de a revinde IGPR același baston cu 32 de dolari bucata. Firma câştigătoare, SC TRADECO ENGINEERING DGC SRL, a rămas cu un profit de peste 200.000 de lei!
Conform datelor de înregistrare din SEAP, firma SC TRADECO ENGINEERING DGC SRL apare cu 26 de cumpărări directe, 10 proceduri simplificate şi patru licitaţii. Toate, evident, afaceri derulate cu statul român!