Liderii UE ar trebui să dea undă verde deschiderii negocierilor formale de aderare a Ucrainei și Moldovei la Summitul european din decembrie, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un interviu recent pentru mass-media de la Bruxelles.
Cu doar câteva zile înaintea Consiliului European informal de la Granada de vineri, care se va concentra pe reformele instituționale având în vedere extinderea blocului, Charles Michel a spus că se așteaptă la luarea deciziilor în decembrie „cu privire la unele dintre țările din Balcanii de Vest”, conform rapoartelor Executivului UE privind țările candidate, titrează Euroactiv.
Decembrie va fi un moment important. Va fi o întâlnire dificilă, un Consiliu European dificil. Nu aș subestima provocările, dar Comisia ar trebui să publice un raport în săptămânile următoare (…). Consiliul European din decembrie ar trebui să ia unele decizii cu privire la Ucraina, la Moldova și la deschiderea negocierilor, a spus Michel.
Potrivit Politico, trei diplomați care cunosc planurile de aderare în ceea ce privește Ucraina, au spus că liderii Uniunii se pregătesc să dea Kievului acceptul pentru a începe discuțiile oficiale privind aderarea la blocul celor 27 de țări înainte de sfârșitul anului.
Și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, în discursul său anual privind starea Uniunii din Parlamentul European de luna trecută, că viitorul Ucrainei este „în interiorul Uniunii”. (detalii AICI)
Țările UE i-au acordat Kievului statutul de candidat la aderarea la UE în iunie, iar Comisia urmează să emită un „raport privind progresul Ucrainei” cu privire la cât de bine îndeplinesc Kievul și alți membri aspiranți, condițiile de aderare la bloc în noiembrie, potrivit unui oficial UE care a vorbit cu jurnaliştii Politico.
Odată ce raportul va fi adoptat, Comisia va da o declarație care va face „foarte greu pentru statele membre să nu spună să deschidem negocierile” pentru Ucraina, a declarat sub anonimat un diplomat UE, pentru Politico.
„Împingerea politică în jurul acestui lucru va fi pur și simplu prea mare pentru ca statele membre individuale să reziste. Presupunerea este într-adevăr că, până în decembrie, Consiliul European va decide deschiderea negocierilor”, spune oficialul UE.
Pentru a începe negocierile, Ucraina este obligată legal să îndeplinească șapte condiții stabilite de Comisie, inclusiv reforme judiciare și combaterea corupției. În luna august, doar două dintre cele șapte condiții au fost îndeplinite, a declarat atunci guvernul ucrainean.
Întrebat cât de departe a ajuns Ucraina în îndeplinirea celor șapte criterii, un oficial al UE a spus că progresele sunt încurajatoare și că doar un domeniu, referitor la minorități, pare problematic pe termen scurt, mai adaugă publicația americană.
Sursa: Politico
CITIȚI ȘI:
Legea „2 Mai” inițiată de Alina Gorghiu, a fost depusă în Parlament în procedură de urgență