Conducerea Poliției Române a dispus efectuarea de verificări, prin Direcția Control Intern, după ce mai mulți polițiști din Caras-Severin au fost mustrați de un superior, pentru că au amendat prea des firmele ce transportă lemn.
Mai mulți polițiști din cadrul IPJ Caraș-Severin l-au reclamat pe adjunctul inspectorului-șef care i-a certat pentru că au amendat prea frecvent firmele ce transportă lemn. Mai mult, aceștia au fost amenințați că vor fi mutați în alte localități.
La fel ar fi pățit și polițiștii care au oprit-o în trafic pe soția unui șef de Ocol Silvic. Aceasta conducea fără permis o mașină neînmatriculată! Cu toate acestea, tot agenții au fost mutați disciplinar de inspectorul adjunct.
„Vorbim aici despre o înregistrare care a avut loc în sediul Poliției unde adjunctul inspectorului-șef le atrage atenția că aplică prea multe sancțiuni, că sancționează în special firmele de transport care din cauza nerespectării prevederilor legale de gabarit de exemplu distrug drumurile naționale sau în cazul unor transporturi de material lemnos care nu respectă prevederile legale”, a declarat Cosmin Andreică, președintele Sindicatului Europol, potrivit stirileprotv.ro.
Situația a intrat în atenția Greenpeace România. Ciprian Gălușcă, reprezentantul organizației, a declarat că totul este o prostie, deoarece oricum județul Caraș Severin este unul cu probleme, în top 5 la volum de lemn tăiat ilegal. Peste tot în țară, a spus Gălușcă, unii polițiști și jandarmi sunt intimidați de șefi să nu facă controale.
„în condițiile în care a constatat că polițiștii nu se lasă intimidați de recomandările sale ”apolitice”, aplicând în continuare legea față de transportatorii care încalcă prevederile normelor legale în vigoare distrugând infrastructura rutieră din județ, cât și față de cei care defrișează materialul lemnos din păduri, în mod fraudulos, în contextul în care distrugerea fondului forestier constituie amenințare la adresa securității naționale a României, comisarul șef de poliție Coman Aurel recurge la amenințarea polițiștilor incomozi (chiar dacă activitatea acestora este una foarte bună-peste 100 de infracțiuni la regimul rutier constatate în flagrant), precizându-le inclusiv că îi va muta în altă localitate în care să-și desfășoare activitatea, scopul fiind, în condițiile date, acela de a nu mai deranja cercurile relaționale ale șefilor din poliție cu patronii firmelor „preferențiale„ sau cu oamenii politici din județ”, scrie sindicateuropol.ro.
„ Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României
Articolul 3
Constituie amenințări la adresa securității naționale a României următoarele:
m) orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier, cinegetic și piscicol, apelor și altor asemenea resurse, precum și monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecințe la nivel național sau regional.”, precizează sindicatul polițiștilor.
„Pentru a-și duce amenințările la bun sfârșit, întrucât comisarul șef de poliție Coman Aurel coordonează activitatea de ordine publică și rutieră, la nivelul IPJ Caraș-Severin este emisă Dispoziția cu nr. 518 din 07.09.2022 în baza căreia, sub pretextul creșterii numărului de accidente rutiere, Biroul Drumuri Naționale și Europene ce avea sediul în incita Poliției Orașului Băile Herculane este mutat în sediul Poliției Muncipiului Caransebeș ce este situat la o distanță de 75 de km de localitatea Băile Herculane, astfel încât polițiștii să fie nevoiți să piardă aproximativ o oră pentru a se echipa și pentru a li se efectua instructajul premergător intrării în serviciu, fiind astfel ”poziționați” la o distanță considerabilă față de patronii firmelor ”preferențiale” care distrug drumurile publice prin intermediul mașinilor de mare tonaj.”, a mai precizat Europol.
„În ceea ce privește mutarea Biroului Drumuri Naționale și Europene sub aparenta necesitate a diminuării numărului de accidente rutiere grave, putem aduce la cunoștința opiniei publice faptul că această creștere este cauzată de modul defectuos în care polițiștii biroului au fost planificați să-și desfășoare activitatea, fiind ”plantați” să execute măsuri specifice cu preponderență în localități în care nu au fost înregistrate evenimente rutiere grave cu scopul de a-i ține departe de conducătorii auto cu influență în județ și de patronii firmelor ”preferențiale” astfel încât să nu-i mai sancționeze pentru încălcarea legislației în vigoare.”, au conchis reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europeni Europol.