Polițiști din Iași, mituiți cu pizza și bani ca să închidă ochii dacă șoferii unui restaurant erau opriți în trafic pentru nereguli și pentru a-l lăsa pe director să conducă fără permis
Pe data de 15 aprilie a acestui an a fost înregistrat la Tribunalul Iași un dosar în care sunt implicați Ciobanu Ghiorghiță – șef al Biroului Rutier Iași, Poliția Municipiului Iași, la data deschiderii dosarului – și alți 13 subalterni, toți fiind acuzați de luare de mită de Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Oficiali din Poliția Iași au declarat – pentru GÂNDUL.RO – că doi dintre polițiștii acuzați în acest dosar s-au pensionat deja, iar unul nu era angajat al IPJ Iași. Aceleași surse au transmis că, ”din cauză că agenții de poliție nu mai pot ieși în trafic de când au fost puși sub acuzare, în locul acestora au fost aduși polițiști de la alte structuri”.
Ancheta DNA a stabilit că toți cei 14 lucrători de la Poliția Rutieră Iași au primit mită ”în formă continuată” – bani și produse alimentare -, aceștia asigurând protecția ”unor persoane în cazul săvârșirii unor contravenții la regimul circulației”.
La data sesizării instanței de judecată, Ciobanu Gheorghiță – fostul șef al Biroului Rutier Iași – se afla sub control judiciar, situație în care se regăseau și Barabaș Nicolae Robert, Ciochină Bogdan Gabriel, Dămoc Gabriel, Andrei Liviu, Lohan Cristinel Cătălin, Toderașu Constantin Bogdan, la momentul respectiv agenți de poliție rutieră.
Coordonatorul Atelierului Confecționări Plăcuțe de Înmatriculare Iași, trimis și el în judecată
Alături de aceștia, au mai fost trimiși în judecată, în urma anchetei DNA, Crenganiș Felix Nelu – agent de poliție și coordonator al Atelierului Confecționări Plăcuțe de Înmatriculare Iași din cadrul D.P.C.R.I.V., pentru luare de mită în formă continuată și trafic de influență -, și un director general al unui restaurant din municipiul Iași, plus încă 6 agenți de poliție – Andrici Robert, Crivoi Doru Ionuț, Ețcu Paul, Landea Ionuț Lucian, Păuleț Dan Constantin și Ștefănucă Adrian – și un agent comercial al aceluiași restaurant din municipiul Iași (acuzat de complicitate la dare de mită în formă continuată).
Procurorii DNA îl acuză pe directorul general al restaurantului din Iași de:
- dare de mită în formă continuată (2 infracțiuni – 84 acte materiale)
- conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, în formă continuată,
Plăcuțe de înmatriculare eliberate în schimbul unor sume de bani și poduse alimentare
Cercetările procurorilor DNA au stabilit că – în perioada 2019 – 2020 – cei 14 inculpați, lucrători în cadrul Poliției Rutiere Iași, ”în baza unei înțelegeri tacite cu conducerea unui restaurant, ar fi pretins și primit direct și prin intermediari, de la directorul acelui restaurant (inculpat în dosar), bani și produse alimentare de catering – livrare preparate culinare”.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, astfel de ”atenții” au fost primite pentru a-l proteja pe directorul restaurantului – care nu deținea permis de conducere -, dar și pe alți conducători auto ai restaurantului respectiv, nefiind constatate și sancționate ”contravențiile comise de aceștia sau eventualele contravenții pe care ei le-ar săvârși sau/și pentru a le aplica sancțiuni contravenționale mai blânde”.
Mai mult, produsele alimentare respective – printre care și pizza – ”ar fi fost pretinse atât pentru sine cât și pentru alte persoane (prieteni, rude) din anturajul polițiștilor”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.
”În același context, inculpatul Crenganiș Felix Nelu, agent de poliție, ar fi pretins și primit, direct și prin intermediari, de la același om de afaceri sume de bani și produse alimentare în schimbul cărora ar fi dispus confecționarea și ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, mai multe plăcuțe de înmatriculare pentru autoturismele ce aparțineau restaurantului. În perioada septembrie 2019 – 24 februarie 2020, inculpatul Crenganiș Felix Nelu ar fi pretins și primit de la două persoane produse în valoare de 1.320 lei și 350 de euro pentru a interveni pe lângă examinatorii din cadrul Poliției Rutiere, în scopul favorizării persoanelor respective la promovarea probei practice a examenului de obținere a permisul auto”, se arată în rechizitoriul DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză, transmite Direcția Națională Anticorupție.