Polițiștii care au anchetat inițial dispariția Alexandrei Măceșanu au fost trimiși în judecată în stare de libertate, anunță procurorii din Craiova. Este vorba de Nicolae Mitrea, comisarul șef, comandant al Poliției din Caracal și de alți trei polițiști care pur și simplu nu și-au făcut treaba. Aceast lucru i-a permis lui Gheorghe Dincă să o ucidă și să o incinereze într-un butoi pe Alexandra, după ce anterior o sechestrase și violase. Adolescenta reușise la un moment dat să sune la 112, de trei ori, dar lucrurile au fost puse în mișcare abia după 14 ore. Gheoghe Dincă a fost condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare, anul acesta, pentru violarea, uciderea și incinerarea Luizei Melencu și Alexandrei Măceșanu.
Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova anunță că fostul șef a al poliției din Caracal, comisarul șef Nicolae Mitrea, și alți trei polițiști au fost trimiși în judecată în stare de libertate pentru felul defectuos în care au acționat în cazul dispariției Alexandrei. Prin lipsa de profesionalism, implicare și nepăsare au eliminat orice posibilitate ca fata să fie salvată.
Prin rechizitoriul nr.245/P/2023 din data de 1 august 2023 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor M.N., M.V., V.M. şi Ţ.E., toţi lucrători de poliţie, pentru săvârşirea, de către fiecare dintre aceştia, a infracțiunii de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal, anunță Parchetul din Craiova. Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Caracal.
În data de 25 iulie 2019, M.N., în calitate de comisar şef de poliţie şi comandant al Poliţiei Caracal, aflat la conducerea operaţiunilor de căutare a minorei A. M. şi de identificare a persoanei care a lipsit-o de libertate şi a agresat-o:
Prin neîndeplinirea acestor obligaţii a tergiversat identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă.
În noaptea de 24/25.07.2019, M.V., în calitate de comisar-şef de poliţie, şeful Secţiei 2 Poliţie Rurală Osica de Sus, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deşi a fost informat cu privire la dispariţia minorei M. A:
În seara zilei de 24.07.2019, V.M., în calitate de agent-şef principal de poliţie şi ajutor de şef de post în cadrul Postului de Poliţie Dobrosloveni, din cadrul IPJ Olt, şi Ţ.E., în calitate de agent-şef principal de poliţie şi şeful Postului de Poliţie Dobrun din cadrul IPJ Olt, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv serviciul de patrulare:
Dacă poliţiști ar fi efectuat cu celeritate demersurile necesare pentru a stabili împrejurările dispariţiei minorei, pentru a evalua situaţa descrisă în sesizări, ar fi verificat şi valorificat variantele de anchetă care rezultau din informaţiile existente, ar fi controlat şi îndrumat ierarhic, în mod efectiv şi eficient, activitatea echipelor operative, precum şi dacă ar fi întocmit de îndată dosar de urmărire penală care să le permită obţinerea unor mijloace specifice de probă (măsuri de supraveghere tehnică), ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei, întârzierea de peste 14 ore în efectuarea acestor activităţi conducând în final la identificarea tardivă a victimei, decedată la domiciliul autorului infracţiunilor comise împotriva sa, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Efortul echipelor operative, formate din lucrătorii de poliţie care au acţionat pe teren pentru identificarea locului unde se afla sechestrată A. M. şi salvarea acesteia a fost inutil în lipsa coordonării reale din partea conducerii Poliţiei Caracal şi transmiterii eficiente către acestea a tuturor informaţiilor deţinute la momentul respectiv, concluzionează anchetatorii.
VIDEO | Gheorghe Dincă s-a pocăit în penitenciar