Prima pagină » Actualitate » Polițiștii locali, obligați să amendeze cetățenii cu orice preț. „Sunt presați de șefi să dea sancțiuni cât mai multe și cât mai mari”

Polițiștii locali, obligați să amendeze cetățenii cu orice preț. „Sunt presați de șefi să dea sancțiuni cât mai multe și cât mai mari”

Polițiștii locali, obligați să amendeze cetățenii cu orice preț. „Sunt presați de șefi să dea sancțiuni cât mai multe și cât mai mari”

Polițiștii locali din majoritatea orașelor importante sunt obligați de primari sau de șefii  direcți să dea cât mai multe amenzi, cu orice preț. Unul dintre cei mai importanți lideri sindicali care se ocupă de apărarea drepturilor polițiștilor locali susține ca planul de amenzi este cât se poate de real și că, la unele primării, activitatea polițiștilor locali este evaluată în funcție de numărul de amenzi pe care le-a dat fiecare.

Președintele Sindicatului Național Pro Lex, Vasile Lincu, susține că, atunci când fac proiecția bugetară, primăriile țin cont și de sumele care se încasează de pe urma amenzilor aplicate de polițiștii locali.

Ca urmare, mulți dintre angajații polițiilor locale s-au plâns, spune liderul sindical, de faptul că li se impune să dea amenzi. „Trebuie să fim corecți de la început și să spunem că nu este o situație general valablilă. Sunt orașe unde nu au fost semnalate cazuri, dar, din păcate, exemplele negative sunt foarte multe”, a spus Lincu.

Președintele Pro Lex susține că, polițiștii locali se plâng tot mai des de faptul că sunt presați de șefi să dea amenzi cât mai multe și cât mai mari și li se interzice să dea avertismente.

Un polițist local evaluat după numărul de amenzi și-a dat șefii în judecată

Sindicalistul suține că are sesizări din partea locali de la mai multe sectoare din București, dar și din Câmpulung Muscel, Târnăveni, Focșani, Iași, etc.

„La Iași avem și un caz care s-a soluționat în instanță, după ce un polițist local a primit, la sfârșitul anului, un calificativ mai slab, doar pentru că numărul sancțiunilor acordate a fost mai mic decât al altor colegi, care s-au conformat și au aplicat amenzi cu orice preț, doar să iasă la număr și să aibă liniște la locul de muncă”, a declarat, pentru Gândul, Vasile Lincu.

Acesta a menționat că polițistul local ieșean, care are atribuții pe linie de circulație, a fost evaluat cu „bine” în loc de „foarte bine”, a apelat la instanță, după ce s-a considerat nedreptățit, mai ales că numărul prea mic de sancțiuni contravenționale i-a fost reproșat în scris, iar judecătorii i-au dat câștig de cauză.

Și polițiștii locali din București se plâng de faptul primarii și șefii le impun să dea amenzi cât mai multe și le evaluează activitatea în funcție de numărul de procese verbale.

La Primăria Sectorului 6, unde edilul Ciprian Ciucu a anunțat că intenționează să dea afară 100 de polițiști locali, despre care a spus că nu știu să scrie și să citească ar fi aceeași situație în ce privește obligarea angajaților să sancționeze cât mai multe persoane.

La fel ar fi și la Sectorul 3, unde, la fel, polițiștii locali se plâng de faptul că li se impune să dea amenzi cât mai mari posibil, cu toate că, potrivit legii, persoanele amendate au dreptul să plătească, în termen de 15 zile, jumătate din valoarea minină a sancțiunii pentru abaterea respectivă.

 

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și