Polițiștii, pe urmele extremiștilor care instigă la ură. IGPR a înființat deja o structură specială, finanțată din străinătate
Poliția Română a înființat un birou specilializat în investigarea infracțiunilor motivate de ură. Potrivit anchetatorilor, principalele activități ale acestei structuri noi urmăresc eventualele încălcări ale legilor care țin de atisemitism, antițigănism dar și acțiunile îndreptate împotriva comunității LGBTQ.
Poliția Română a reușit să operaționalizeze o unitate care funcționează în cadrul Direcției de Investigații Criminale și care se ocupă, exclusiv, de infracțiunile motivate de ură.
Conform autorităților, finanțarea acestei noi structuri fost prevăzută în cadrul proiectului finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021. Este vorba, în special, despre infracțiunile îndreptate împotriva comunității rrome, dar sunt monitorizate riguros și faptele comise împotriva altor minorități, indiferent dacă este vorba despre rasă, religie sau orientare sexuală.
Unitatea respectivă a fost proiectată pentru cinci funcții de ofițer și una de șef birou. Potrivit surselor citate, biroul a devenit operațional încă de anul trecut,la data de 1 octombrie, însă, din cauza lipsei generalizate de personal din cadrul Poliției Române, nu s-au putut ocupa toate locurile. În acest sens, la Biroul pentru Investigarea Infracțiunilor Motivate de Ură lucrează numai patru ofițeri, între care șeful structurii și trei ofițeri cu funcții de execuție.
Conform polițiștilor, printre activitățile prioritare ale BIIMU se numără definitivarea unui sistem de colectare a datelor statistice privind infracțiunile motivate de ură, elaborarea unei metodologii și proceduri de lucru în acest domeniu și instruirea polițiștilor cu atribuții pe linia investigării infracțiunilor motivate de ură.
Polițiștii au deschis cinci dosare penale
Aceștia cercetează din punctul de vedere al legii penale faptele de rasism, extremism, xenofobie, antisemitism și alte forme de discriminare și instrumentează dosarele subh coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT și alte unități teritoriale de parchet.
Totodată, ofițerii fac parte și din grupuri de lucru constituite la nivelul Ministerului Afacerilor Interne privind punerea în aplicare a Hotărârilor CEDO în care România a fost condamnată pentru nerespectarea drepturilor și libertăților individuale și țin legătura cu reprezentanții Ministerului Public, Avocatului Poporului, Consiliului Național de Combatere a Discriminării precum și cu ai unor ONG-uri specializate în protejarea drepturilor omului.
Surse din rândul anchetatorilor au spus că, până în acest moment, noua structură are ân lucru cinci dosare penale.