Polițiștii responsabili de evadarea lui Cherecheș au fost rotiți în funcții. Ce noi atribuții au primit drept pedeapsă
Șefii din poliție eliberați din funcții după scandalul fugii din țară a lui Cătălin Cherecheș sunt tot șefi, mai mici, dar tot în structuri ale Ministerului de Interne. Șeful Poliției de Frontieră, Victor Ivașcu, demis din funcția de șef al Poliției de Frontieră, a fost pus la dispoziția ministrului de Interne.
Concret, penalizații au pierdut doar la salariu după ce au fost sancționați prin aceste demiteri. Astfel, fostul șef al IPJ Maramureș, Mihai Gherman, criticat de ministrul Predoiu pentru că și-a luat concediu în perioada în care Cătălin Cherecheș a fugit din țară, a ajuns după demitere adjunct la IPJ Vaslui. Soarta adjunctului poliției din Maramureș rămâne în ceață, și el acuzat de neglijență
Polițiștii n-au fost arși, doar un pic pârliți
Victor Ivașcu, demis din funcția de șef al Poliției de Frontieră, este acum la dispoziția ministrului de Interne și așteaptă să îi fie trasate noi sarcini tot în cadrul structurii din care face parte. Doi dintre adjuncții lui au fost demiși și ei. Marius Vizitiu este acum director la Direcția de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei, iar Daniel Mânca a acum director la Direcția de Administrare și Logistică.
Fostul șef al Direcției de Protecție Internă Maramureș s-a pensionat. Se ajunge la astfel de situații pentru că legea care stabilește statutul polițistului spune că un polițist nu poate fi dat afară din sistem decât atunci când e pus sub acuzare și există o decizie în cazul lui în acest sens. Până atunci, toți polițiștii față de care se iau măsuri de sancționare după diverse scandaluri rămân în poliție, chiar dacă ajung să primească salarii mai mici.
Unii se pensioneză dacă vârsta le permite
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisarul-șef Georgian Drăgan, declara că, în cazul primarului Cătălin Cherecheș „colegii mei au știut exact care este traseul urmat de persoana bănuită”, iar „totul a decurs ca la carte”. Această localizare și reținere s-a întâmplat în patru zile de la momentul dispariției. Anterior a fost o cooperare foarte bună între Poliția Română și autoritățile din Germania, Austria, Ungaria, Italia. A fost depistat de partenerii externi pe baza informațiilor transmise de poliția română, sublinia Drăgan.
„Colegii mei din Poliția Română au stabilit traseul. Nu au fost piste false. Colegii mei au știut exact care este traseul urmat de persoana bănuită, dar foarte important a fost un sprijin real în special din partea autorităților din Germania. Când autoritățile germane vor decide predarea către România, o escortă din România îl va lua”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Poliției Române, la Digi24, citat de G4Media.