Polițistul Valer Kovacs, cel care i-a împrumutat motocicleta senatoarei Diana Șoșoacă, pentru un clip electoral, a fost dat afară din sistem în urma acestei „bunăvoințe”.
Polițistul a declarat, după declanșarea acestui scandal, că a fost sunat de Diana Șoșoacă, iar acesta i-a împrumutat motocicleta, spunând că era „Ziua Porților Deschise la Ministerul de Externe”.
Valer Kovacs a mai precizat că superiorii săi au acționat rapid, ordonându-i să predea motocicleta. Polițistul a adus în discuție și o sancțiune pe care a primit-o, respectiv diminuarea salariului. (alte informații AICI)
Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) au oferi explicații în legătură cu eliminarea din sistem a polițistului Valer Kovacs.
„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public privind destituirea unui polițist de la Brigada Autostrăzii, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:
Măsura disciplinară a fost luată conform prevederilor legale, după parcurgerea tuturor pașilor procedurali, la propunerea Consiliului de disciplină, constituit la nivelul instituției”, au precizat reprezentanții IGPR.
Potrivit IGPR, conform Raportului de cercetare prealabilă, „s-a reținut faptul că, în intervalul iunie 2022 – martie 2024, cel în cauză a distribuit în spațiul public, utilizând mai multe conturi pe diferite platforme de socializare, dar și prin participarea în cadrul unor emisiuni TV, conținut audio-video, care, prin mesajul și afirmațiile făcute, a adus jigniri unor categorii profesionale în ansamblul lor (magistrați etc.)”.
„(n.red . polițistul Valer Kovacs) a exprimat opinii contrare intereselor României sau preferințe politice, a încălcat obligația de a respecta confidențialitatea datelor dobândite în timpul serviciului, a difuzat materiale care au instigat la indisciplină, a fost lipsit de respect față de colegi sau alte persoane și nu a asigurat informarea corectă a cetățenilor.
Anterior acestei măsuri, agentul de poliție a fost sancționat în repetate rânduri, fără a manifesta regret pentru faptele comise sau respect pentru statutul de polițist. În continuare, cel în cauză poate contesta actul administrativ, conform prevederilor legale”, a mai transmis IGPR.
Conform unor surse din Poliție, în ultimi 5 ani, până la destituirea din funcție, cel în cauză a fost sancționat disciplinar, progresiv, de cinci ori, cu mustrare scrisă, respectiv diminuarea salariului funcției de bază cu 10% pe o perioadă de 3 luni.
La data de 21 mai 2020, în temeiul art. 7 alin. (1) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificările și completările ulterioare, în urma analizei plângerii prealabile realizate la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, a fost dispusă revocarea dispozițiilor șefului Inspectoratului de Poliție Județean Timiș din 12 și 13 mai 2020, care au stat la baza încetării a raporturilor de serviciu în cazul acestui agent de poliție.
Acesta a fost sancționat pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 360 din 6 iunie 2002, privind Statutul polițistului, ale cărei norme sunt obligatorii, iar toți polițiștii le cunosc.
Cel în cauză a atacat în repetate rânduri statul român și valorile democratice, inclusiv reprezentanții mass-media și libertatea presei, declarând, printre altele: „(…)au început să mă sune cei de la presă, de parcă aș fi făcut, aș fi tăiat capul unui om. Așa am fost astăzi catalogat de către unii din presă, nu de toți. Nu vreau să se înțeleagă că am ceva cu cei din presă. Cei din presa platită, care până ieri, alaltăieri, mă lăudau (…).”
„Majoritatea sunteți acolo analfabeți! Analfabeți funcționali toți toți borfașii ați ajuns acolo-n Parlament pe șpagă ați ajuns! Ăsta a fost criteriul pe care ați intrat majoritatea în Parlament. Ați dat șpagă! Da? Și-așa ați ajuns acolo. Pentru că D.N.A.-ul nu-și face treaba așa cum ar trebui. Că D.N.A.-ul are șefi tot de-acolo susținuți. Astăzi e galben, mâine e roșu, poimâine e verde, răspoimâine e albastru. Asta tre să vă fie rușine! Să vă crape obrazul de rușine când ieșiți la cerșit. La cerșit voturi. Pentru că cereți ca milogii cereți. Ca să vă mai voteze lumea încă 4 ani de zile, să mai furați.”
În concluzie, măsura disciplinară a fost luată conform prevederilor legale, după parcurgerea tuturor pașilor procedurali, la propunerea Consiliului de disciplină, constituit la nivelul instituției.
Diana Șoșoacă a reacționat după acest scandal. Senatoarea i-a luat apărarea polițistuluil, spunând că Valer Kovacs ar trebui să fie „ministru de Interne”.
„Încercarea autorităţilor de a-l da afară pe domnul Valer Kovacs nu va face decât să-l propulseze în cele mai înalte funcţii din stat, odată cu schimbarea puterii de la Bucureşti şi îmi dau din ce în ce mai mult seama că un poliţist ca Valer Kovacs ar trebui să fie ministru de Interne.
Având în vedere abuzurile exercitate asupra acestui poliţist, voi sesiza organismele internaţionale încă o dată, anunţând că România se află într-o dictatură unde adevărul este interzis”, a transmis Diana Şoşoacă.
Citește și: