Conform unui raport ONU, publicat marți, poluarea cu pesticide, materiale plastice şi deşeuri electronice provoacă încălcari pe scară largă ale drepturilor omului. Dar, cel mai grav, stă la baza a cel puţin 9 milioane de decese premature pe an, problemă care este în mare măsură ignorată. Spre comparație, pandemia de COVID-19 a provocat aproape 5,9 milioane de decese, conform datelor Worldometer.
În acest context, ONU cere o „acţiune imediată şi ambiţioasă” pentru a interzice unele substanţe chimice toxice.
„Abordările actuale pentru gestionarea riscurilor reprezentate de poluare şi substanţele toxice eşuează în mod clar, rezultând în încălcări la scară largă ale dreptului la un mediu curat, sănătos şi durabil”, scrie autorul raportului, David Boyd, raportor special al ONU, citat de Agerpres.
Raportul, postat marţi pe site-ul Consiliului, solicită interzicerea polifluoroalchilului şi perfluoroalchilului, substanţe chimice utilizate în produsele de uz casnic, precum vasele antiaderente pentru gătit, care favorizează apariţia cancerului şi sunt considerate „substanţe chimice pentru totdeauna” pentru că nu se descompun în mod natural.
De asemenea, documentul mai recomandă curăţarea zonelor poluate şi, în cazuri extreme, chiar posibila relocare a comunităţilor afectate – multe dintre ele sărace, marginalizate şi indigene – din aşa-numitele „zone de sacrificiu”.
Termenul a fost utilizat în raport pentru a include orice locaţie contaminată puternic sau devenită nelocuibilă din cauza schimbărilor climatice, iniţial fiind folosit pentru a descrie zonele de testare nucleară.
Raportul urmează să fie prezentat, luna viitoare, la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care a declarat un mediu curat ca fiind un drept al omului.