Prima pagină » Actualitate » Pompierii au demontat, de urgență, scutul lui Pandelică, – „Cavalerul Înzăunat” de pe turnul Primăriei Sectorului 1. Exista riscul unei tragedii

Pompierii au demontat, de urgență, scutul lui Pandelică, – „Cavalerul Înzăunat” de pe turnul Primăriei Sectorului 1. Exista riscul unei tragedii

Mai multe echipe ISU au intervenit, sâmbătă, de urgență, la Primăria Sectorului 1, după ce s-a constatat că scutul lui „Pandelică – Cavalerul Înzăunat” aflat pe turnul clădirii în care funcționează instituția riscă să se prăbușească. Zona a fost izolată cu ajutorul unor echipaje ale Poliției Locale.

Angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov au intervenit în jurul prânzului, cu mai multe autospeciale printre care și una prevăzută cu o nacelă. Astfel, doi dintre pompierii specializați în acțiuni de descarcerare au fost ridicați până la nivelul statuii, iar aceștia au desprins scutul, cu grijă, fără să deterioreze monumentul.

Totodată, trotuarul din jurul primăriei a fost parțial blocat de polițiștii locali, trimiși să izoleze zona pentru a preveni un eventual accident.

În perioada interbelică, turnul clădirii din strada Banu Manta era cel mai înalt din București, iar asta îl făcea un obiectiv strategic pentru pompierii vremii. Astfel, locul era folosit ca punct de observație pentru autoritățile care scrutau de acolo casele orașului, pregătite să intervină în cazul în care se vedeau înălțându-se, de undeva, vreun nor de fum.

Cine este „Pandelică”

De aceea, în 1936, din recunoștință pentru munca echipelor de pompieri, tinichigiul ornamentist Alexandru Dimitriu a construit „Cavalerul Înzăunat”, înalt de 3,5 metri. Monumentul a fost montat chiar în vârful turnului. Pentru că bărbatul din aramă nu avea un nume al lui, oamenii i-au spus Pandelică, după numele celui mai cunoscut pompier bucureștean al acelor vremuri.

Pe strada Episcop Radu, la numărul 29, se află fosta reședință a tinichigiului ornamentist Alexandru Dimitriu, potrivit evz. Conform sursei citate, pe acoperișul casei există un alt cavaler, tot de 3,5 metri înălțime, în armură, care ține în mână un ciocan, semn distinctiv pentru breasla meșterilor fierari. Este „Omul de Aramă“, „fratele„ lui Pandelică – Cavalerul Înzăuat

Același Alexandru Dimitriu a realizat și  decorațiunile metalice pentru numeroase clădiri publice şi religioase, precum Ateneul Român, Palatul Patriarhal, Gara de Nord, Palatul Fundației Regale Carol I, etc.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și