Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au internvenit, duminică, în mai multe judeţe pentru a răspunde apelurilor de salvare a unor persoane în urma precipitaţiilor abundente, dar și pentru a preveni afectarea sau izolarea gorpodăriilor.
„Deși pare greu de crezut că imaginile sunt din această iarnă, ele reflectă situația produsă, astăzi, în localitatea Ioaniș, județul Bihor. Pompierii au avut de înfruntat nivelul ridicat al apei și terenul mlăștinos pentru salvarea unei persoane rămasă izolată la stația de epurare din localitate, ca urmare a creșterii cotelor râului Crișul Negru”, a transmis IGSU, duminică, printr-un mesaj publicat pe contul de Facebook.
Intervenția a fost duminică dimineața, în jurul orei 10:15, când pompierii militari din cadrul Secției Beiuș au fost solicitați să intervină pentru evacuarea unui bărbat de la Stația de Epurare a Apei din localitatea Ioaniș, acesta fiind surprins de creșterea nivelului apei, din cauza precipitațiilor abundente, peste terenul arabil pe care trebuia să-l străbată pentru a ajunge la drumul principal, în unele locuri adâncimea apei fiind de aproximativ un metru.
„Pompierii beiușeni s-au deplasat de urgență la fața locului, cu o autospecială de intervenție și o barcă, însă nu s-a impus utilizarea acesteia din urmă. Forțele de intervenție au echipat corespunzător bărbatul, în vârstă de 65 de ani, l-au asigurat și l-au adus teafăr, la loc sigur”, anunța ISU Bihor.
Conform avertizării hidrologice emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, până în data de 27 decembrie, ora 24:00, județul Bihor se află sub incidența Codului Portocaliu, care vizează râurile din bazinele hidrografice Crişul Repede și Crişul Negru, fenomenele avertizate fiind „Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE”.
Potrivit IGSU, județul Bihor nu a fost singurul în care s-au înregistrat efecte ca urmare a precipitațiilor abundente. În ultimele ore, în alte patru județe (Alba, Hunedoara, Mureș și Tulcea) s-au produs efecte ca urmare a vremii nefavorabile.
În județul Hunedoara, aflat de asemenea sub avertizare hidro cod portocaliu, s-a inundat o porțiune din DJ762 între loc. Baia de Criș și Rișca ( aprox.100 m lungime, 0,7 m înălțimea apei ca urmare a revărsării Crișului și a precipitațiilor). Revărsările de apă nu au produs izolarea localităților, pentru accesul in acestea au fost identificate două rute ocolitoare și mai multe terenuri agricole din opt localități au fost inundate, amplasate lângă cursul de apă, fără a fi afectate de gospodării.
Pentru monitorizarea permanentă a situației din teren forțe ISU Hunedoara împreună cu FORMAȚIA de APE BRAD, execută periodic, din 3 în 3 ore activități de monitozare și recunoastere în teren pentru identificarea eventualelor evenimente. În plus, pentru gestionarea eficientă e evenimentelor ce pot apărea la nivelul ISU Hunedoara, Secția de Pompieri Brad a fost crescută capacitatea operațională a subunității.
În Alba, județ pentru care din 25 decembrie au fost emise o serie de avertizari meteo (Cod Galben si Cod Portocaliu) si hidro (cod Rosu), fiind vizat in special Nord-Vestul Judetului, s-a intervenit, printre altele, cu buldoexcavatoare pe Valea Sohodol si Râul Arieș pentru decolmatare și lărgirea albiilor, dar, per ansamblu, nu au fost persoane sau gospodării afectate iar raurile și văile nu au iesit din matcă decât cu mici excepții și fără a se înregistra pagube.
„La acest moment, în județele din Vestul țării, reprezentanții autorităților execută recunoașteri în teren în vederea monitorizării cotelor râurilor aflate sub incidența codului portocaliu de inundații”, a transmis IGSU.