Brașoveanul Andor Bidiga, un pompier în vârstă de doar 20 de ani, s-a oferit să se numere printre cei peste o sută salvatori care se luptă cu flăcările în cadrul misiunii de sprijin pe care România îl acordă autorităților din Grecia. El și-a împărtășit expreiența într-o scurte poveste publicată pe pagina de Facebook a Minsiterului Afacerilor Interne.
Andor Bidiga este absolvent al Şcolii de Subofiţeri și a început să lucreze la Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov în decembrie 2020, potrivit informațiilor de pe contul de Facebook. Tot acolo sunt postate și fotografii făcute de și împreună cu colegii alături de care își face cu pasiune meseria.
Andor și-a povestit experiența din Grecia într-un scurtă relatare publicată pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
„Eram în concediu când am primit anunțul pe grupul de muncă, de la comandant
„Deseară se pleacă spre București, iar mâine spre Grecia”.
L-am sunat imediat și i-am spus că vreau să merg și eu. Văzusem situația din Grecia și mă gândeam la cât de greu trebuie să le fie.
În meseria noastră, a salvatorilor, nu există termenul de străin. Suntem oameni și trebuie să ne ajutăm!
Când le-am spus că plec, ai mei s-au temut, dar au înțeles că îmi doresc să fiu acolo și să pun și eu umărul la tot acest efort comun. Acum vorbim zilnic, după ce termin tura.
Intervențiile sunt destul de dificile. Terenul este foarte accidentat, iar din cauza căldurii și a vegetației uscate, pot apărea incendii oriunde. E ca o cursă contracronometru. Trebuie să acționăm imediat ca să stingem focul înainte de a se extinde.
Vorbim des cu localnicii, sunt impresionați de cum ne-am mobilizat și ne mulțumesc pentru ajutor. Chiar ne-au spus că ne consideră de-ai lor.
Cineva ne-a mulțumit chiar în limba română și ne-a oferit apă rece. Astfel de gesturi te copleșesc și îți confirmă că ai ales cea mai frumoasă meserie din lume.
Voi rămâne în Grecia cât va fi nevoie de noi și sper ca la anul să mă întorc aici în vacanță, iar viața să revină la normal.
Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor mei din cadrul Detașamentului 1 Brașov și de la Secția de Pompieri Zărnești pentru că m-au ajutat să pătrund tainele meseriei de salvator.
Sunt cu adevărat profesioniști, iar peste ani îmi doresc ca, la rândul meu, să le împărtășesc colegilor mai tineri din experiența acumulată.
Chiar dacă suntem pompieri din toate colțurile țării, aici în Grecia, pot spune că ne înțelegem din priviri, pentru că toți știm ce avem de făcut și pe toți ne unește bucuria de a fi salvator.
Și mai știm că ceea ce ne-a adus în această misiune este dorința puternică de a ajuta și dragostea pentru semeni”.
Convoiului reprezentat de cei peste 100 de pompieri salvatori, dotați cu tehnică și echipamente de intervenție, menit să îi sprijine pe omologii lor eleni în lupta cu incendiile de vegetație care au pus stăpânire pe teritoriul grecesc, a pornit în misiune vinerea trecută, 6 august.
Sprijinul internațional pe care România îl acordă autorităților din Grecia s-a realizat în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul elen prin Mecanismul European de Protecție Civilă. Totodată, important de menționat este faptul că România participă pentru prima dată la o misiune internațională specializată pe incendii. Modulul de intervenție este reprezentat de pompieri salvatori delegați din 13 județe și din partea ISU B-IF, USISU, IGSU.
Astfel, ajutorul din partea României este format din 108 pompieri salvatori cu 23 de autospeciale (6 autospeciale de stingere incendii de pădure, 2 cisterne, 1 centru de comandă, 4 containere Multirisc, 1 autocamion, 1 autocar de intervenție, 2 microbuze, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă).
Misiunea salvatorilor români este programată să dureze 10 zile, cu posibilitatea de prelungire, dacă autoritățile elene vor solicita acest lucru.
Pompierii români continuă și în a cincea zi să lupte cu incendiile de vegetație de pe Insula Evia. Joi dimineață, la ora 8:00, acțiunile de lichidare a incendiilor au început cu 6 mașini de stingere, 2 cisterne și 1 dronă.